Pesta porcină africană, confirmată la patru mistreți morți, găsiți într-un fond de vânătoare din județul Constanța

Pesta porcină africană, confirmată la patru mistreți morți, găsiți într-un fond de vânătoare din județul Constanța
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2019

Noi cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate la patru mistreți găsiți morți în zona unui fond de vânătoare din județul Constanța. Autoritățile urmează să prindă toți mistreții din zona afectată și să interzică circulația cu animalele domestice în acel perimetru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanța, pesta porcină africană a fost confirmată la patru mistreți morți, găsiți la sfârșitul săptămânii trecute în zona fondului de vânătoare numărul 8 Decebal, scrie News.ro.

Astfel, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Prefectura Constanța au decis mai multe măsuri în urma acestei confirmări, care se vor aplica pe o rază de 13 kilometri (opt kilometri fiind zona infectată și încă cinci kilometri o zonă tampon).

Un consorțiu condus de proprietarul URBB, producătorul berilor Carlsberg și Tuborg în România, pune o ofertă pe masă pentru Clover, printre cei mai mari producători de lactate și băuturi răcoritoare din Africa de Sud CITEȘTE ȘI Un consorțiu condus de proprietarul URBB, producătorul berilor Carlsberg și Tuborg în România, pune o ofertă pe masă pentru Clover, printre cei mai mari producători de lactate și băuturi răcoritoare din Africa de Sud

Una dintre măsuri este prinderea integrală a mistreților din zonă, prin metode de vânătoare, cu personal silvic, vânători autorizați și personal abilitat, iar o alta examinarea de către medicii veterinari abilitați a mistreților sacrificați sau găsiți  morți și recoltarea de probe.

Alte măsuri luate de autorități: îngroparea sau arderea porcilor respectivi, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară, interzicerea circulației cu animalele domestice în zona respectivă, dezinfectarea mașinilor agricole cu care se lucrează în zonă, de către proprietar/utilizator, igienizarea și dezinfecția corespunzătoare pentru persoanele care intra în contact cu mistreții și la exploatațiile din zona afectată.

De asemenea, cetățenii din zonă vor fi informați asupra măsurilor de siguranță care se impun în perioada următoare, cum ar fi restricționarea prezenței persoanelor neautorizate și a animalelor domestice în pădurile din zonă, ținerea porcilor din exploatații/gospodarii, de către proprietarii animalelor,  în adăposturile lor sau locuri unde pot fi izolați de porcii mistreți.

Până în prezent, în județul Constanța au fost confirmate 91 de focare de peste porcină africană în gospodăriile populației și cinci cazuri la mistreți.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina