Pesta porcină africană se va extinde aproape sigur din China în restul Asiei

Pesta porcină africană se va extinde aproape sigur din China în restul Asiei
scris 10 sep 2018

Pesta porcină africană care se extinde rapid în China ”va persista”, potrivit Organizației pentru Agricultură și Alimente a Națiunilor Unite (FAO), care a adăugat că epidemia se va răspândi aproape sigur în alte state asiatice, transmite Reuters.

Pesta porcină a fost detectată pentru prima oară în China la începutul unii august și a fost descoperită la 18 ferme sau abatoare din șase provincii, multe dintre cazuri fiind la o distanță de peste 1.000 de kilometri unul de celălalt, potrivit unui comunicat  al FAO, scrie News.ro.

În condițiile în care carnea de porc este foarte populară în multe state asiatice, FAO consideră că răspândirea virusului în statele vecine ale Chinei este aproape o certitudine și va avea loc, probabil, prin circulația produselor care conțin carne de porc infectată, potrivit directorului veterinar al FAO.

EXCLUSIV Bani pentru persoanele concediate de fermele de porci din cauza pestei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bani pentru persoanele concediate de fermele de porci din cauza pestei

Reacția la această boală ”este extrem de dificilă” pentru că virusul poate supraviețui timp de luni de zile în produse din carne, furaje și lături, a explicat FAO.

China a interzis transportul de porci vii în provinciile în care au fost raportate cazuri de infecții, măsură care a nemulțumit traderii, a aglomerat fermele cu porci nevânduți și a lăsat abatoarele fără stocuri.

Prețurile cărnii de porc în sudul foarte populat al Chinei a crescut odată cu creșterea cererii, înainte de o sărbătoare de o săptămână care va avea lor în luna octombrie, iar probabilitatea unor importuri mai mari a devenit mai mare.

Lubroth a spus că cea mai probabilă explicație a distanțelor mari între locurile unde a apărut virusul este că acesta s-a răspândit prin intermediul cărnii procesate sau a cărnii crude de porc și mai puțin probabil prin transportul animalelor vii.

Experții au stabilit la o reuniune de urgență găzduită de FAO la Bangkok, săptămâna trecută, să înființeze o rețea regională pentru a colabora și a răspunde atunci când apar cazuri noi.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
china
asia