ANSVSA: Virusul pestei porcine africane, confirmat într-o gospodărie din Giurgiu. Al 12-lea județ lovit de epidemie

ANSVSA: Virusul pestei porcine africane, confirmat într-o gospodărie din Giurgiu. Al 12-lea județ lovit de epidemie
scris 9 sep 2018

Prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) fost confirmată într-o gospodărie din localitatea Brăniștari, comuna Călugăreni, județul Giurgiu, anunță ANSVSA, citată de News.ro

Cea mai recentă statistică a ANSVSA indica faptul că pesta porcină africană evoluează în 11 județe, astfel că județul Giurgiu devine al 12-lea județ în care boala a fost confirmată.

"A fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-o gospodărie, din localitatea Brăniștari, comuna Călugăreni, județul Giurgiu. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.Au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate", precizează instituția.

Aplicația rutieră Twelp oferă reducere de 5% șoferilor posesori de carduri Mastercard CITEȘTE ȘI Aplicația rutieră Twelp oferă reducere de 5% șoferilor posesori de carduri Mastercard

Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, a fost făcută dezinfecția și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Comitetul județean pentru situații de urgență Giurgiu și Unitatea locală de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunitpentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii.

ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Donald Trump cere Apple să își transfere producția din China în Statele Unite CITEȘTE ȘI Donald Trump cere Apple să își transfere producția din China în Statele Unite

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
pesta porcina
ansvsa
porci
industria carnii de porc
ministerul agriculturii