Prețul laptelui la poarta fermei a înregistrat o scădere majoră la puțin timp după ce procesatorii și magazinele au acceptat reducerea voluntară a prețului la raft

Prețul laptelui la poarta fermei a înregistrat o scădere majoră la puțin timp după ce procesatorii și magazinele au acceptat reducerea voluntară a prețului la raft
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2023

Prețul laptelui la poarta fermei a scăzut în luna mai la 35,14 euro/100 kg, față de 48,05 euro/100 kg, în luna aprilie. Aceasta este cea mai mare scădere, din ultimele luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețul laptelui la poarta fermei a început să scadă în luna ianuarie 2023 ( 58,27 euro/100 kg ), după ce atinsese un vârf istoric în luna decembrie 2022, 58,56 euro/100 kg, arată Lanțul alimentar.

Dan Air suspendă temporar zborurile regulate de pe mai multe rute cu plecare din aeroportul Otopeni. Peste 2.500 pasageri afectați, cum pot fi recuperați banii CITEȘTE ȘI Dan Air suspendă temporar zborurile regulate de pe mai multe rute cu plecare din aeroportul Otopeni. Peste 2.500 pasageri afectați, cum pot fi recuperați banii

Prețul laptelui românesc la poarta fermei a coborât atât de mult, încât a ajuns unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, mai mic fiind numai prețul laptelui din Letonia, 34,39 euro/100 kg.

Scăderea prețului la poarta fermei a fost înregistrată după ce retailerii și procesatorii au convenit cu guvernul condus la acea vreme de Nicolae Ciucă ( PNL ), ministru al Agriculturii fiind Petre Daea ( PSD ), să reducă prețul unui litru de lapte cu 20%.

Reprezentanții crescătorilor de vaci pentru lapte au avertizat că o astfel de decizie va avea consecințe negative asupra prețului laptelui la poarta fermei, lovind astfel în sectorul creșterii vacilor pentru lapte.

În același timp, prețurile la poarta fermei în Ungaria și Polonia, țări care vând lapte pe piața românească, au rămas sus față de prețurile din România: 45,62 euro/100 kg, în Polonia, și 46,27 euro/100 kg, în Ungaria. Acest fapt ar putea să descurajeze importurile de lapte din aceste două țări și să orienteze procesatorii către fermele românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
pret