Prețurile grâului au crescut puternic, la nivel global, după retragerea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră

Prețurile grâului au crescut puternic, la nivel global, după retragerea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2022

Prețurile grâului au crescut puternic, la nivel global, după retragerea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, weekendul trecut, care permitea navigarea în siguranță a navelor ucrainene, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Contractul pentru grâul cu livrare în decembrie, tranzacționat la Chicago Board of Trade, a crescut cu 5,5%, până la 8,75 dolari pe bușel, după ce a atins în timpul tranzacțiilor un maxim de 8,93 dolari pe bușel, scrie News.ro.

Franța lucrează la o rută terestră, prin România sau Polonia, pentru exporturile de produsele agricole ucrainene CITEȘTE ȘI Franța lucrează la o rută terestră, prin România sau Polonia, pentru exporturile de produsele agricole ucrainene

Prețurile porumbului și soiei au crescut, de asemenea, dar într-o măsură mai mică, contractele futures pentru porumb avansând cu 1,3% și cele pentru soia cu 0,9%.

Creșterile vin după ce Rusia a anunțat sâmbătă că își suspendă implicarea în Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, care a permis exportul de produse agricole vitale din mai multe porturi ucrainene.

Rusia a anunțat că se retrage din acord pentru o perioadă nedeterminată, după ce a acuzat Ucraina de un atac ”masiv” cu drone asupra flotei Mării Negre, la Sevastopol, în Crimeea.

Ucraina nu a afirmat dacă este responsabilă pentru atac, iar președintele Volodimir Zelenski a spus că retragerea Rusiei din inițiativă este ”destul de previzibilă”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat, între timp, că Rusia și-a suspendat participarea la acordul de cereale sub ”un pretext fals de explozii la 220 de kilometri de coridorul cerealelor” și că, prin aceasta, blochează ”două milioane de tone de cereale pe 176 de nave flate deja pe mare.”

Zelensky și ministrul de Externe Dmitro Kuleba au acuzat Rusia că a început să saboteze acordul cu cereale în septembrie.

CNBC a contactat Ministerul de Externe al Rusiei pentru comentarii.

Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers, proprietarul AFI, semnează în România o nouă achiziție în energie CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers, proprietarul AFI, semnează în România o nouă achiziție în energie

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a răspuns la acuzațiile Washingtonului că Rusia agravează problema alimentară globală.

Antonov a declarat sâmbătă presei ruse că ”acțiunile nesăbuite” ale Kievului au determinat Moscova să suspende punerea în aplicare a acordului pentru cereale.

Moscova a fost acuzată că a transfirmat în arme exporturi cheie precum cele de gaze și de grâu, de la începutul războiului, în februarie, atât în ​​încercarea de a face presiuni asupra comunității internaționale, cât și pentru a primi scutirea sancțiunilor.

Moscova a negat acest lucru și a acuzat Ucraina că își exploatează apele, împiedicând astfel exportul în siguranță a produselor agricole precum grâul, porumbul și rapița pe care se bazează multe țări.

Multe dintre navele cu cereale care au părăsit Ucraina în ultimele luni, în baza acordului pentru cereale, s-au îndreptat atât spre porturile europene, cât și spre cele africane.

Președintele Ucrainei a declarat duminică seara că retragerea Moscovei din inițiativa pentru cereale, care în orice caz urma să fie renegociată în noiembrie, va exacerba o criză alimentară globală cu țări din Africa, și în special Etiopia, expuse riscului unei foamete severe.

Mișcarea Moscovei a fost ”o intenție absolut transparentă a Rusiei de a readuce amenințarea foametei pe scară largă în Africa și Asia”, a spus Zelenski duminică, adăugând că ”accesul la alimente s-a înrăutățit de fapt pentru peste șapte milioane de consumatori”.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia, care au ajutat Ucraina și Rusia să ajungă la acordul pentru cereale, în iulie, s-au străduit duminică să salveze inițiativa și au spus că au convenit un plan cu Ucraina pentru a ajuta la mutarea a 16 nave (12 la ieșire și patru la intrare), care erau blocate în coridorul maritim stabilit.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
pret
rusia