Producătorii și procesatorii susțin că în aprilie carnea de porc se va scumpi cu până la 20%

Producătorii și procesatorii susțin că în aprilie carnea de porc se va scumpi cu până la 20%
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2017

Producătorii și procesatorii susțin că prețul cărnii de porc a crescut în ultimul an cu aproximativ 40% și avertizează că în această lună ar urma să fie înregistrate scumpiri de până la 20% pentru carnea proaspătă și de 6-0% pentru preparatele din carne, în timp ce retailerii și specialiștii din industria alimentară afirmă că nu există motive pentru astfel de creșteri de prețuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Prețul cărnii de porc a ajuns la 5,5 lei pe kilogram în viu la începutul lunii aprilie la poarta fermelor din România, în creștere cu 37,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Asociației Producătorilor de Carne de Porc (APCP), scrie News.ro.

„În fiecare an în perioada aceasta prețurile cresc. Am resimțit de la începutul anului când vindeam cu 4,7 lei pe kilogram, iar acum am ajuns la un preț de 5,7 lei pe kilogram. A crescut cererea. Întotdeuna începând cu luna aprilie și sfârșind cu luna septembrie există o curbă a creșterii. Din septembrie scade din nou. În această perioadă crește consumul, ies oamenii la iarbă verde”, a afirmat președintele APCP, Ion Ladoși, pentru News.ro.

Scumpirile au fost generate în principal de factori externi, în condițiile în care România importă cantități importante de carne de porc.

„ Este o chestiune legată de piața europeană. Având în vedere că exporturile către Asia sunt ridicate, cred că există o lipsă de carne de porc pe piața europeană și asta a dus la o creștere de preț. Anul trecut, pe vremea aceasta, prețul cărnii de porc era de 4 lei pe kilogram, iar acum este de 5,5 lei pe kilogram”, a precizat Ladoși.

În același timp, proprietarul producătorului de mezeluri Cris- Tim, Radu Timiș, susține că în aprilie prețurile vor crește cu 10- 20% în cazul cărnii proaspete de porc și cu 6- 10% în cazul mezelurilor, față de luna martie din acest an.

Carrefour începe să înființeze cooperative cu producătorii români de fructe și legume, în încercarea de a evita intermediarii CITEȘTE ȘI Carrefour începe să înființeze cooperative cu producătorii români de fructe și legume, în încercarea de a evita intermediarii

„Sunt două motive. Unul este ceea ce s-a întâmplat anul trecut când efectivele de matcă de scroafe au fost tăiate pentru că a fost cel mai mic preț din ultimii cinci ani, legat de embargoul cu Rusia și de o supraproducție de carne de porc, iar în anul acesta a fost o cerere mai mare decât oferta”, a spus Timiș, pentru News.ro.

" Partea asiatică a crescut cu 15%. Un purceluș de 22 de kilograme a ajuns de la 40 de euro la 82 de euro. S-a dublat prețurile purcelușilor într-un an", a completat el.

Producătorii și procesatorii din România sunt influențați de piața internațională, iar estimările proprietarului Cris Tim arată că prețul cărnii de porc va crește cu 36% până la sfârșitul anului.

„Marea majoritatea a procesatorilor vor mări prețurile preparatelor din carne cu 6- 10%, dar în ceea ce privește carnea proaspătă, luna aceasta vom vedea creșteri de 15-20%. Acolo este influența directă a celor ce cumpără carne la carcasă. Săptămâna trecută a fost înregistrat cel mai mare preț la bursa din Germania: carcasa de porc a ajuns la 1,68 de euro”, a explicat Timiș, care se așteaptă la noi scumpiri și în luna mai.

În prezent, prețul cărnii de porc a ajuns cu 40% mai mare față de aceeași perioadă din 2016, spun jucătorii din sector.

Pe de altă parte, retailerii și specialiștii din industria alimentară susțin că nu există motive pentru astfel de creșteri de prețuri.

„Nu văd un motiv pentru a crește prețul cărnii de porc atât timp cât nu avem o creștere substanțială a cărnii din import, pentru că balanța se face între ce este în afară și ce este în interiorul țării. Și nu văd ce ar duce la această creștere, nu cred în povești de genul acesta. Am discutat cu procesatori de carne și mi-au spus că este o creștere sensibilă, dar care să nu îngrijoreze”, a declarat, pentru News.ro, directorul departamentului Relații Instituționale și Dezvoltare Durabilă din cadrul Carrefour România, Florin Capățână.

"Încercăm și noi în urma discuțiilor avute să ținem prețul la un nivel la care să nu simtă clientul. Deocamdată nu știu să existe pe piață o tulburare în prețul cărnii de porc", a completat el.

Și președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoș Frumosu, susține că nu există o justificare a unor astfel de scumpiri, având în vedere că prețul combustibilul nu s-a modificat, iar prețul furajelor nu a crescut atât de mult încât să ridice costul cărnii de porc cu până la 30%.

Totuși, mulți patroni din industria cărnii au fost afectații de creșterea salariului minim pe economie de la 1 februarie, de la 1.250 lei la 1.450 lei.

Radu Timiș (Cris-Tim): Mai avem vreo 2 „E”-uri de scos CITEȘTE ȘI Radu Timiș (Cris-Tim): Mai avem vreo 2 „E”-uri de scos

„Nu aș vrea să cred și să aud cumva că prețul la carnii de porc crește din cauza suportului financiar mare rezultat din creșterea salariului minim pe economie. Pentru că patronii ar trebuie să înțeleagă: chiar dacă suportul financiar pentru creșterea salariului minim a fost mare, este numai vina lor, pentru că 75% dintre angajați sunt plăți cu salariul minim pe economie. Și este una când crești cu 200 de lei salariul minim pentru 25% dintre angajați și alta este când majorezi salariile cu 200 de lei pentru 75% dintre angajați”, a spus Frumosu.

Potrivit președintelui FSIA, dacă prețul cărnii de porc ar crește cu 30%, jumătate dintre firmele din sector vor da faliment în trei luni, pentru că puterea de cumpărarea a românilor nu poate suporta aceste scumpiri, iar carnea de porc este un produs care poate fi ușor substituit în consum.

„Românii mănâncă destul de multă carne și, în condițiile acestea, cantitatea vândută va fi mai mică, pentru că este posibil ca un kilogram de carne, care costa până astăzi 18 lei, de mâine să fie mai mult de 20 de lei. Atunci omul nu își va mai cumpăra 4 kg de carne pe lună, ci 3 kg", a explicat Frumosu.

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că prețul cărnii de porc a fluctuat nesemnificativ în primele două luni din acest an, crescând cu 0,04% în februarie față de finalul anului trecut, după un avans de 1,95% în întregul an 2016. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de porc