Prognoză meteo bună pentru continuarea lucrărilor de însămânțare

Prognoză meteo bună pentru continuarea lucrărilor de însămânțare
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2015

Regimul hidro-termic din aer și sol va permite continuarea lucrărilor de însămânțare, mai ales pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 26 septembrie - 2 octombrie 2015, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit specialiștilor ANM, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de apă va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea, Moldova, Maramureș, Banat, cea mai mare parte a Crișanei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei, estul, nordul și local în sud-vestul Munteniei. Pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, estul și centrul Olteniei, vestul, nord-vestul și sudul Munteniei, local în vestul Crișanei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime. 

"Regimul hidro-termic din aer și sol va permite desfășurarea în ritmuri normale a proceselor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la cerealierele de toamnă (rapiță, orz și grâu), precum și continuarea lucrărilor de însămânțare, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, condițiile agrometeorologice vor favoriza desfășurarea fazelor de maturare și coacere la culturile prășitoare și pomi-viticole, în aproape toată țara", se arată în prognoza ANM. 

Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui își va definitiva maturitatea deplină (90-100%), totodată continuându-se recoltarea, în aproape toate zonele de cultură. Și cultura de porumb va parcurge maturitatea deplină (60-100%) și recoltarea, la nivelul întregii țări. Sfecla de zahăr va înregistra îngroșarea axei hipocotile, precum și acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, maturitatea tehnologică și recoltarea. 

În majoritatea plantațiilor, atât pomii fructiferi, cât și vița de vie vor parcurge acumularea zaharurilor, maturarea fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea și căderea fiziologică a frunzelor, precum și recoltarea. 

De asemenea, în funcție de data semănatului, rapița și orzul de toamnă se vor afla predominant la germinare-răsărire (10-30%), precum și apariția primelor frunze (2-6 frunze), totodată extinzându-se suprafețele însămânțate. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitații, precizează specialiștii ANM.

Din punct de vedere meteorologic, primele zile ale intervalului se vor caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în aproape toată țara, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire în evoluția regimului termic. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12 și 23 de grade Celsius la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 5 grade Celsius și 8 - 16 grade Celsius în ultimele zile, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 12 și 29 de grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar cea minimă se va încadra între 4 și 18 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va oscila între 10 și 25 de grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, limite optime continuării însămânțărilor de toamnă și parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la culturile înființate până la această dată.

Potrivit ANM, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în toate zonele de cultură. De asemenea, precipitațiile vor fi mai însemnate cantitativ, iar izolat se va produce grindină.

viewscnt
Afla mai multe despre
meteo
agricultura
insamantare
prognoza agrometeorologica
anm