Recolta de grâu a României este așteptată să crească. Rezervele de apă au rămas limitate în sud-est, precipitațiile din restul primăverii vor fi cruciale

Recolta de grâu a României este așteptată să crească. Rezervele de apă au rămas limitate în sud-est, precipitațiile din restul primăverii vor fi cruciale
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 mai 2023
România, unul dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană, se așteaptă să recolteze 10,35 milioane de tone de grâu în acest an, în creștere puternică față de anul trecut, pe măsură ce lanțurile agricole își revin după secetă, a transmis compania de consultanță Agritel, citată de Reuters.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
În 2022, România a recoltat puțin peste 9 milioane de tone de grâu.
Transgaz distribuie o treime din profit sub formă de dividende. Acțiunile gratuite vin în câteva zile CITEȘTE ȘI Transgaz distribuie o treime din profit sub formă de dividende. Acțiunile gratuite vin în câteva zile

Seceta și valurile de căldură de vara trecută au afectat culturile din România și din alte părți ale Europei, porumbul suferind pierderi severe. Ploile regulate din această primăvară, inclusiv din aprilie, au ajutat la atenuarea secetei care a împiedicat însămânțarea grâului în toamna anului trecut, a precizat Agritel într-o notă.

Cu toate acestea, rezervele de apă au rămas limitate în sud-estul țării, iar precipitațiile din restul primăverii vor fi cruciale pentru determinarea randamentelor finale, a adăugat firma franceză.
 
Alți observatori anticipează, de asemenea, randamente mai bune ale grâului în acest an în România și în alte părți ale Europei de Est, ceea ce ar putea menține rezervele mari pe care unele națiuni din UE le-au pus pe seama unui aflux de recolte mai ieftine din Ucraina, lovită de război.
 
"Vom avea o recoltă bună, Ucraina va avea e asemenea o recoltă bună pentru că și ei avut ploi. Nu va fi bine, pentru că cele două recolte se vor <ciocni> din nou", a declarat pentru Reuters Cezar Gheorghe, de la compania de consultanță AGRIColumn.
 
Ca răspuns la presiunea exercitată de fermieri și guverne, UE propune să restricționeze temporar tranzitul cerealelor ucrainene în cinci țări din estul UE, inclusiv România, oferind în același timp ajutoare pentru fermierii locali.
viewscnt
Afla mai multe despre
grau
recolta
cereale
recolta grau
productie cereale
agritel