România importă aproape 35% din consumul intern de miere

România importă aproape 35% din consumul intern de miere
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2021

România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern, deși este unul dintre cei mai importanți producători de miere din Europa, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, subliniind că albina a devenit "o specie dependentă mai mult de factorul politic decât de natură".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Este un paradox că România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică aproape 30 -35% din consumul intern, cred că în toate țările europene mișcarea mierii este controlată de către agenții economici care sunt implicați în această activitate. (...) Important este și cât se consumă. Dacă noi astăzi încă nu am ajuns la 800 - 900 grame de miere anual (pe locuitor n.r.), în țările Uniunii Europene, în Elveția, se consumă peste două kilograme și chiar mai mult. Cred că acesta este indicatorul cel mai important: consumul de miere pe cap de locuitor. Europa este și cel mai mare importator și cel mai mare consumator de miere și importă aproape jumătate din consum", a declarat Ioan Fetea, prezent la Târgul Național al Mierii.

Din păcate, România exportă mai multă miere vrac, decât ambalată, deși este de foarte bună calitate, iar în țară intră multă miere contrafăcută, spune Fetea, potrivit Agerpres.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

"În această concurență care există astăzi cu mierea contrafăcută și pe care autoritățile nu o identifică, ba că nu avem laboratoare dotate, ba că nu avem bani, câteodată și ANSVSA are de lucru în vamă pe lapte, pe carne, pe alte produse, mierea vine mai rar și se neglijează, de aceea cerem să ne sprijine mai mult. Să existe controale pe ceea ce intră, să avem o trasabilitate. (...) Și această etichetare tot la intervenția noastră s-a făcut ca să știe consumatorul ce consumă și iată că a apărut un borcan cu miere din șapte țări diferite. Este o anomalie. Legat de calitatea mierii, România întotdeauna a avut produse de calitate și sperăm să nu ne "corupă" acești mari procesatori de miere, care de multe ori aduc altceva și nu miere în aceste țări. Noi an de an ridicăm această problemă a calității. Este de neînțeles cum România nu reușește să își protejeze măcar acest sector, dar această problemă o au toate sectoarele agricole, și nu numai din România, bănuiesc că această globalizare ne-a împins către această atitudine a comerțului, oricum și oricât. E păcat", a transmis șeful ACA.

Nu în ultimul rând, el a precizat că această specie a devenit dependentă mai mult de factorul politic decât de natură, în condițiile în care statul sprijină financiar acest sector.

"Suntem recunoscători ministrului Agriculturii pentru că s-a zbătut să obțină un sprijin financiar, undeva la 5 euro pe familia de albine, bani pe care noi i-am consumat pe hrană, tratamente și acum recuperăm o parte, pentru că ei asigură poate nici 10% din totalul cheltuielilor anuale. Această specie a devenit dependentă mai mult de factorul politic decât de natură, natura ne oferă cât poate și atunci vine și statul și ne mai sprijină, deși albina și apicultorul nu stau cu mâna întinsă spre Guvern. Sectorul a trăit, a supraviețuit, s-a dezvoltat foarte frumos în România fără sprijin de la stat, chiar dacă pe parcusul timpului, în fiecare epocă, chiar și în cea comunistă, a fost un sprijin financiar, fie că ne-au asigurat transport, ne dădeau zahăr gratuit, medicamente. Poate și de aceea s-a dezvoltat acest sector", a comentat președintele ACA.

Fetea a afirmat că iarna trecută au fost mortalități la albine între 30% și 50%, iar unele stupine au dispărut în totalitate. "Fără factorul proteic, polenul, din cauza secetei nu am putut asigura dezvoltarea de primăvară, puietul care are nevoie de această hrană proteică, și au avut loc depopulări. Sigur s-au refăcut în mare parte", a subliniat el.

Cu toate acestea, ajutorul de minimis de 52 de milioane de lei, anunțat de ministrul Agriculturii pentru acest sector, este repartizat la un efectiv de 2,1 milioane de familii de albine, deși estimările asociației sunt de cel mult 1,9 milioane.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

"Nu știm de unde este această creștere, 2,1 milioane de familii, așa le-a anunțat INS. Probabil că sunt undeva la 1,8 - 1,9 milioane și noi sperăm să crească, dar mie îmi e frică de altceva. Din toate datele statistice, România nu poate acoperi ca baza meliferă decât pentru un efectiv de 2,3, sub 2,5 milioane de familii de albine. Poate o să cerem domnului ambasador să facem pastoral în Elveția (ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Arthur Mattli n.r.). Si noi facem pe presupuneri, nu avem date certe și probabil INS tot pe astfel de date care vin din teritoriu anunță cifrele. Este o diferență de 10-15%. Poate chiar sunt reale și m-aș bucura să fie reale aceste date ale INS", a concluzionat reprezentantul apicultorilor români.

România producea, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar vârful consemnat în urmă cu câțiva ani era de 1,47 milioane de familii de albine.

La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit datelor statistice, românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.

Deși în ultimii ani, consumul de miere a înregistrat o creștere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, și în aceste condiții România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puțină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
romania