Uniunea Europeană își consolidează poziția de lider în comerțul mondial cu produse agroalimentare

Uniunea Europeană își consolidează poziția de lider în comerțul mondial cu produse agroalimentare
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2021

Anul 2020 a marcat o nouă îmbunătățire a poziției de lider a Uniunii Europene în rândul celor mai mari exportatori de produse agroalimentare din lume. În ceea ce privește importurile, UE a devenit al treilea importator ca mărime după Statele Unite și China, conform unui raport publicat de Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul 2020 a fost un an dificil, dar încununat de succes pentru comerțul cu produse agroalimentare al UE, care a atins o valoare totală de 306 miliarde de euro: exporturile au ajuns la 184 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezintă o ușoară creștere de 1,4% și, respectiv, de 0, %, comparativ cu 2019, scrie Agerpres.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Comerțul internațional a jucat un rol esențial în atenuarea impactului economic devastator al pandemiei de COVID-19 și s-a dovedit a fi un instrument central în consolidarea rezistenței. UE este cel mai mare bloc comercial și o rețea largă de acorduri de liber schimb (ALS) stă la baza poziției sale în cadrul comerțului mondial.

"Promovarea comerțului deschis și echitabil este o prioritate politică pentru Comisia Europeană, care aduce beneficii considerabile fermierilor noștri. Succesul comerțului cu produse agricole este legat în mod clar de politica agricolă comună, care sprijină competitivitatea și inovarea, precum și de reputația excelentă a produselor noastre ca fiind sigure, fabricate în mod durabil, hrănitoare și de înaltă calitate", a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură.

UE exportă o gamă largă de produse din toate segmentele lanțului valoric, ceea ce demonstrează competitivitatea sectorului agroalimentar al UE într-o varietate de clase de produse, de la produse de bază la produse ale industriei alimentare cu un grad ridicat de prelucrare. Pe de altă parte, importurile UE sunt clar dominate de produsele agricole de bază și de hrana pentru animale, care reprezintă aproximativ 75% din totalul importurilor.

Danemarca pune piciorul în prag și condiționează străinii: Vreți alocații? Treceți la muncă! CITEȘTE ȘI Danemarca pune piciorul în prag și condiționează străinii: Vreți alocații? Treceți la muncă!

În ceea ce privește categoriile de produse, exporturile de carne de porc și grâu au contribuit în mare măsură la creșterea globală a exporturilor de produse agroalimentare ale UE. Creșterea importurilor de produse agroalimentare ale UE a fost determinată, în principal, de creșterea valorii importurilor de semințe oleaginoase, acizi grași și ceruri, ulei de palmier, fructe și boabe de soia.

În principal, exporturile agroalimentare ale UE către China, Elveția și regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord sunt cele care au cunoscut o astfel de creștere în 2020. Cel mai mult a scăzut valoarea exporturilor UE către Statele Unite, Turcia, Singapore și Japonia. În ceea ce privește importurile, Canada s-a impus ca o sursă de import importantă pentru UE. Totodată, importurile UE din Regatul Unit, Ucraina și Statele Unite sunt cele care au înregistrat valoarea cea mai scăzută.

În 2020, Regatul Unit a fost cel mai important partener al UE în comerțul cu produse agroalimentare, cu o cotă de 23% din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale UE și de 13% din totalul importurilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
produse agroalimentare