României îi este pregătită Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Data inițială - 11 septembrie, când sunt amintite efectele atacului terorist din SUA

României îi este pregătită Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Data inițială - 11 septembrie, când sunt amintite efectele atacului terorist din SUA
scris 6 apr 2018

Parlamentarii se pregătesc să introducă în România Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, ultimul termen avansat în acest sens fiind 15 septembrie. Inițial, în proiectul pregătit, data era de 11 septembrie, când este sărbătorit Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, dar și dată la care sunt amintite efectele atentatelor teroriste din 2001, din SUA. 

 

 

Ințiatorul proiectului, social-democratul Mihai Mohaci a ținut ca primul deputat de pe lista de susținători ai propunerii legislative să fie președintele PSD, Liviu Dragnea.

României îi este pregătită Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Data inițială - 11 septembrie, când sunt amintite efectele atacului terorist din SUA

Deputatul Mohaci precizase inițial că a ales ziua respectivă ținând cont de faptul că în 11 septembrie este celebrat Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie.

Fiecare localitate, obligată să dețină unități frigorifice pentru depozitarea deșeurilor de natură animală și să încheie contracte pentru neutralizarea lor CITEȘTE ȘI Fiecare localitate, obligată să dețină unități frigorifice pentru depozitarea deșeurilor de natură animală și să încheie contracte pentru neutralizarea lor

La începutul acestei săptămâni, însă, susținătorii legii au solicitat retragerea ei, pentru ca, la scurt timp, să o înregistreze cu o altă dată, și anume 15 septembrie.

"O componentă importantă a tradiției românești este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca națiune și, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influențe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul țării și care și-au pus amprenta pe bucătăria românească: influența otomană, greacă, arabă, armenească și bizantină. Și arealul viticol este demn de a fi făcut cunoscut, cu atât mai mult cu cât tradiția vinificației pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista. Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori  și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special, și a României, în general”, argumentează deputatul PSD necesitatea unei astfel de zile.

Fermierii din Bulgaria s-au ridicat împotriva importului de miei din România cu ocazia Paștelui: Acești miei sunt sacrificați în abatoarele noastre și apoi vânduți în magazine ca fiind din Bulgaria CITEȘTE ȘI Fermierii din Bulgaria s-au ridicat împotriva importului de miei din România cu ocazia Paștelui: Acești miei sunt sacrificați în abatoarele noastre și apoi vânduți în magazine ca fiind din Bulgaria

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a arătat și el un susținător al zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, declarând că o astfel de zi "ar ajuta agricultura și ar fi benefică promovării produselor românești".

”Sigur ar ajuta agricultura și promovarea produselor românești. Trebuie să ne promovăm pe noi, pe românii noștri, țara noastră”, a spus ministrul, citat de News.ro.

Potrivit proiectului, autoritățile publice centrale și locale pot organiza și finanța cu prilejul acestei zile ”programe și manifestări cu caracter social sau șttințific”, în scopul de a aprecia și a promova produsele culinare tradiționale.

”Această zi ar trebui să fie cunoscută prin expoziții și târguri gastronomice organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale în locuri special amenajate de către primării, cât și la nivelul unităților de turism și alimentație publică”, explică inițiatorul principal al legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
zi
nationala
gastronomie
vin
psd
proiect
lege
11 septembrie
dragnea
daea