Romsilva scoate la vânzare aproape 31.000 de pomi de Crăciun. Care sunt prețurile

Romsilva scoate la vânzare aproape 31.000 de pomi de Crăciun. Care sunt prețurile
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2022

Regia Națională a Pădurilor (RNP) - Romsilva scoate la vânzare în acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar prețurile pornesc de la 15 lei pentru specia molid și ajung la 35 de lei pentru cei din special brad, a declarat Bodgan Boghian, șef serviciu în cadrul Direcției Comerciale a Romsilva, la Pepiniera Silvică Cozieni din județul Ilfov.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar prețurile sunt aceleași ca și în anii trecuți. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 și un metru, iar cei care ajung la înălțimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad prețul este între 25 și 35 de lei. Prețurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportați în piețe sau în alte locații se adaugă costurile de transport, manipulare și depozitare. Posibilitățile de recoltare din acest an au fost cam aceleași ca și în anii precedenți. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun și am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi", a precizat reprezentantul Romsilva, potrivit Agerpres.

Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă

Prețurile sunt mai mari pentru brazii în ghiveci, deoarece acestea sunt în funcție de cheltuielile care au fost efectuate pentru producerea lor și pot varia între 100 și 250 de lei.

Bodgan Boghian a subliniat că orice persoană fizică care dorește un brad poate să solicite acest lucru la Pepiniera Silvică Cozieni sau la ocoalele silvice din cadrul RNP, Romsilva valorificând de regulă pomii de Crăciun de la locul de producere.

Întrebat dacă se observă în rândul românilor tendința de a cumpăra mai mult brazi artificiali, Boghiu a precizat că tot mai mulți români preferă brazii în ghiveci sau cu rădăcini protejate cu baloți, pentru a-l putea transplanta ulterior în curte. Din experiența anilor trecuți, în ghivece se vând în jur de 10.000 de brazi, a adăugat el.

La rândul său, Florian Băncilă, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Brănești, a explicat cum trebuie păstrat un brad în ghiveci pe perioada Sărbătorilor de Crăciun, astfel încât ulterior acesta să poate fi replantat afară în curte sau grădină, având în vedere stresul de trecere al acestuia de la mediul intern la cel extern.

"Ideal ar fi să nu îl ținem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică Sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie așezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină și pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed, dar datorită temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă și atunci trebuie să păstrăm această umiditate. După perioada sărbătorilor se scoate timp de câteva zile într-un spațiu neîncălzit, dar protejat, închis parțial sau total, cu lumina neapărat, până când prindem o zi cu temperaturi pozitive, chiar cu un pic de soare, pentru a-l putea replanta", a subliniat inginerul silvic. El a menționat că un brad pentru a ajunge la 3 metri înălțime are nevoie de circa 12 ani.

DOCUMENT Contabilizarea sumelor primite ca dividende parțiale, păstrarea statelor de salarii, natura contabilă a sumelor primite în avans de la clienți CITEȘTE ȘI DOCUMENT Contabilizarea sumelor primite ca dividende parțiale, păstrarea statelor de salarii, natura contabilă a sumelor primite în avans de la clienți

Nu în ultimul rând, inginerul silvic a explicat și modul de replantare, dar a oferit și câteva sfaturi pentru cei care cumpără brazi tăiați din piață. "Trebuie să pipăiți cu degetele acele, iar dacă e tăiat demult, ele cad imediat. Acesta este principalul element, dar mai trebuie și să mirosiți acele. Dacă sunt proaspete ele emană acel ulei volatil care este esența plăcerii de a avea un brad", a menționat Băncilă.

Pepiniera Silvică Cozieni din județul Ilfov are peste 100 de ani și se întinde pe o suprafață de 10 hectare. Aceasta produce în general puieți forestieri pentru împăduriri, dar și puieți ornamentali, respectiv 50.000 - 60.000 de puieți pe ciclu de producere, circa 10.000 la hectar. "În schimb la puieții forestieri, din semănătură, obținem în maximum 2 ani de la 150.000 la 300.000 de puieți la hectar. Practic, de pe un hectar putem facem puieți pe care îi putem planta pe circa 60 de hectare și vorbim aici de stejar", a adăugat Florian Băncilă.

Potrivit datelor Romsilva, dintre cei 30.594 de pomi de Crăciun puși pe piață în acest an prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăți, adică aproape 75%, sunt produși în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă. Majoritatea pomilor de Crăciun oferiți spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăți sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pom de crăciun
romsilva