Sacrificările și producția de carne au crescut

Sacrificările și producția de carne au crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2021

Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut în martie 2021 la toate speciile de animale și păsări, comparativ cu luna precedentă, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raportat la aceeași lună din 2020, în martie numărul sacrificărilor a crescut la bovine și la ovine și caprine, iar la porcine și la păsări a scăzut. Greutatea în carcasă a crescut la ovine și caprine, iar la bovine, la porcine și la păsări a scăzut, scrie Agerpres.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Astfel, în luna martie 2021, numărul bovinelor sacrificate a crescut cu 4,9%, iar greutatea în carcasă a scăzut cu 4,5%, față de aceeași lună din 2020, dar raportat la februarie au crescut cu 7,5%, respectiv cu 1%.

La specia porcine, în luna martie s-au sacrificat cu 3,2% mai puține animale, iar producția de carne de porc consemnată a fost cu 2,1% mai mică față de martie 2020. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au crescut cu 12,2%, iar producția de carne de porc a fost cu 12,4% mai mare.

În ceea ce privește sacrificarea ovinelor și caprinelor, datele INS arată o creștere cu 55,9% față de martie 2020, greutatea în carcasă fiind cu 30,9% mai mare. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au crescut de 4,4 ori, iar greutatea în carcasă de trei ori.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au scăzut cu 1,4% și producția de carne cu 3,2% față de martie 2020, în timp ce, raportat la luna precedentă, au crescut cu 18,3%, respectiv cu 17,9%.

Greutatea medie în carcasă consemnată în luna martie 2021 a fost de 154,9 kilograme la bovine, 91,4 kilograme la porcine, 11 kilograme la ovine/caprine și 1,7 kilograme la păsări.

INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale și păsări sunt obținute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unitățile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producția de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu și greutatea în carcasă a acestora). Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 200 de operatori economici) și se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga țară care au activitate principală sau secundară "Producția și conservarea cărnii". De asemenea, sunt folosite și estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor, respectiv numărul de animale și păsări sacrificate și greutatea în viu a acestora realizate de specialiștii direcțiilor agricole județene ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă totală și numărul de animale sau păsări sacrificate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaini
carne
ins