Salata cu icre de știucă de Tulcea, al optulea produs românesc recunoscut și protejat în UE

Salata cu icre de știucă de Tulcea, al optulea produs românesc recunoscut și protejat în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2021

Comisia Europeană a aprobat joi înscrierea produsului românesc "Salata cu icre de știucă de Tulcea" în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Ministerului Agriculturii, produsul "Salată cu icre de știucă de Tulcea" - Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14% icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie, scrie Agerpres.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă, iar produsul finit se diferențiază de alte produse din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

"Salata cu icre de știucă de Tulcea" este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.

Elementele menționate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradițiilor pescărești și asigură legătura dintre caracteristicile produsului și condițiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obținerea Indicației Geografice Protejate pentru "Salata cu icre de știucă de Tulcea".

Această nouă indicație se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor și înregistrărilor (DOOR).

România avea anterior șapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care șase Indicații Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnații de Pleșcoi și Cașcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibănești pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru încă trei produse în scopul dobândirii protecției europene, din care două pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, și Plăcinta dobrogeană precum și un produs Salata tradițională cu icre de crap pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (județ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de știucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
salata cu icre de știucă de tulcea