Semințe de rapiță din România, depistate în Germania cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă

Semințe de rapiță din România, depistate în Germania cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

Autoritățile sanitare veterinare din Germania au notificat România, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că au depistat o probă de semințe de rapiță cu reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Limita maximă admisă este de 0,05 mg/kg. Proba a fost prelevată în 8 ianuarie, iar lotul de semințe de rapiță, provenind din România, nu a fost distribuit pe piața germană, arată Lanțul alimentar.

Ucraina exportă ceapă în România CITEȘTE ȘI Ucraina exportă ceapă în România

Proba a fost prelevată și analizată la cererea operatorului economic, în cadrul programului de autocontrol, derulat de companii în baza legislației europene.

Nu există risc pentru sănătatea umană, întrucât semințele nu erau destinate consumului uman, ci aveau utilizare furajeră.

Lotul de semințe în cauză a fost reținut de la comercializare de autoritățile sanitare veterinare germane.

Fosfanul ( săruri de fosfan și de fosfură – sumă de fosfan și generatori de fosfan – săruri de fosfură relevante ) este un pesticid utilizat pentru tratarea cerealelor și semințelor oleaginoase și proteaginoase în depozite, pentru a le proteja de dăunători.

Perioada de aprobare a fosfanului a fost prelungită de Comisia Europeană până la 15 martie 2026, întrucât ”Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară ( EFSA ) are nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la o concluzie cu privire la evaluarea riscurilor pentru substanța activă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
rapita
germania
pesticide