OMS îndeamnă la acțiuni mai rapide și mai ferme împotriva grăsimilor trans

OMS îndeamnă la acțiuni mai rapide și mai ferme împotriva grăsimilor trans
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

Aproape jumătate din populația globală este de acum protejată de acțiunile nefaste ale acizilor grași trans prin intermediul unor reglementări stricte, însă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le-a îndemnat pe țările rămase în urmă din acest punct de vedere să își dubleze eforturile, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OMS nu și-a atins deocamdată obiectivul de a eradica acizii grași trans din alimente cel mai târziu în anul 2023, în contextul în care aceste grăsimi cauzează 500.000 de decese premature în fiecare an, scrie Agerpres.

VIDEO Camioane cu carne și grâu din România, atacate de fermierii francezi: „A fost un vandalism total!” CITEȘTE ȘI VIDEO Camioane cu carne și grâu din România, atacate de fermierii francezi: „A fost un vandalism total!”

OMS a amânat obiectivul pentru 2025, dar, de acum, 53 de țări ce acoperă 46% din populația globală implementează bune practici, comparativ cu 11 țări și 6% în 2018, când organizația pentru sănătate din cadrul ONU a lansat această campanie.

Se estimează că prin adoptarea de către toate țările a unor politici de reglementare ar putea fi salvate aproximativ 183.000 de vieți pe an.

"Acizii grași trans nu au niciun efect benefic cunoscut pentru sănătate, dar prezintă riscuri enorme", a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Suntem foarte bucuroși că un număr atât de mare de țări au introdus politici care interzic sau limitează acizii grași trans în alimente", a adăugat el.

Directorul OMS le-a îndemnat pe celelalte țări să urmeze acest exemplu și a cerut continuarea dialogului cu reprezentanții industriei alimentare.

Acizii grași trans cresc concentrația de colesterol LDL ("colesterol rău"), o lipoproteină ce provoacă blocarea arterelor și infarcte miocardice și care duce la decese cauzate de boli ale inimii.

Majoritatea acizilor grași trans provin din uleiuri vegetale parțial hidrogenate artificiale și produse la scară industrială, iar acestea sunt utilizate în numeroase produse de patiserie, uleiuri de prăjit, alimente prăjite și grăsimi întărite, cum ar fi margarina și ghee-ul vegetal, subliniază OMS pe site-ul său.

Aceste uleiuri sunt ieftine și prelungesc durata de conservare a alimentelor transformate.

Elon Musk a anunțat că Neuralink a realizat primul său implant cerebral CITEȘTE ȘI Elon Musk a anunțat că Neuralink a realizat primul său implant cerebral

OMS recomandă fie să se limiteze la doar 2 grame de acizi grași trans industriali la fiecare 100 de grame de grăsime în toate alimentele, fie interzicerea obligatorie la scară națională a producției sau a utilizării de uleiuri parțial hidrogenate.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a decernate primele certificate OMS care recompensează progresele obținute în lupta împotriva acestui flagel.

Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită și Thailanda au fost premiate.

Pentru a fi eligibile, țările trebuie să fi implementat cele mai bune practici, apoi să asigure durabilitatea lor grație unor sisteme riguroase de monitorizare.

Statele premiate vor trebui să transmită la fiecare trei ani date actualizate pentru a spera să își conserve aceste distincții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
grasime