Un nou focar de gripă aviară, al doilea de la începutul anului, confirmat în județul Prahova

Un nou focar de gripă aviară, al doilea de la începutul anului, confirmat în județul Prahova
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2017

Autoritățile din domeniul sanita-veterinar au confirmat, săptămâna trecută, un nou focar de gripă aviară, acesta fiind descoperit după ce un localnic din comuna Balta Doamnei a anunțat că mai multe păsări din curte i-au murit. Acesta este al doilea focar de gripă aviară confirmat de la începutul anului în județul Prahova, primul fiind confirmat în localitatea Loloiasca, în gospodăria unui primar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DSVSA Prahova, autoritățile au făcut analize de specialitate după ce, în 25 ianuarie, un localnic din Balta Doamnei a anunțat că mai multe păsări din curte au murit, scrie News.ro.

”O echipă de medici veterinari de la DSVSA Prahova a mers 26 ianuarie la fața locului pentru a efectua ancheta epidemiologică, ocazie cu care au fost recoltate 13 cadavre de găină, un cadavru de bibilică și cinci cadavre gâscă, iar în urma examenului virusologic RT-PCR pe probele de organe, rezultatul a fost pozitiv pentru gripa aviară la patru găini și două gâște. (...) Probe au fost expediate către I.D.S.A. București pentru examen virusologic RT-PCR, în scopul confirmării sau infirmării bolii. În 29 ianuarie, s-a confirmat focarul de influență aviară (gripa aviară) din comuna Balta Doamnei”, se precizează în documentul citat.

Toate cele 201 păsări din gospodăria localnicului - 105 rațe sălbatice (vânat de crescătorie), 11 găini, 60 de rațe domestice, 25 de gâște domestice - au fost sacrificate, iar autoritățile au stabilit zonă de protecție pe trei kilometri și zonă de supraveghere pe zece kilometri. Conform procedurilor, în aceste zone urmează ca medicii veterinari să facă inspecții și să catagrafieze crescătoriile de păsări.

VIDEO Un grup de producători de lapte au pulverizat lapte praf pe clădirile Consiliului European CITEȘTE ȘI VIDEO Un grup de producători de lapte au pulverizat lapte praf pe clădirile Consiliului European

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Prahova au confirmat, în 11 ianuarie, existența unui focar de gripă aviară în localitatea Loloiasca, unde în gospodăria primarului din comuna Albești Paleologu mai multe părăsi au murit, iar analizele au indicat prezența unor anticorpi pentru tulpina H5. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gripa aviara