Unele produse lactate din supermarketuri ar conține ingrediente nereglementate încă, susțin specialiștii. Ministrul Agriculturii cere controale la sânge

Unele produse lactate din supermarketuri ar conține ingrediente nereglementate încă, susțin specialiștii. Ministrul Agriculturii cere controale la sânge
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2023

Se apropie sărbătorile de iarnă, așa că ar fi bine să ne uităm atent la ce cumpărăm. Iar dacă e vorba de lactate, tragem un semnal de alarmă: multe produse despre care am crede că sunt autentice nu conțin în totalitate lapte, ci tot felul de înlocuitori ai acestuia. Și n-o spunem doar noi, ci și ministrul Agriculturii care a cerut controale în acest sens. Autoritățile ne sfătuiesc să cumpărăm de la producătorii autorizați, numai că prețurile sunt semnificativ mai mari. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI EXCLUSIV INTERVIU Ministrul Agriculturii: În România intră și produse din lapte care nu au văzut laptele! În piețe, jumătate sunt producători, jumătate sunt intermediari. Vânzarea terenurilor către străini, stopată. Ce va fi cu prețul pâinii

Dumitru Beschiu este producător de lactate. Le aduce din zona Sibiului și le vinde în piețele din Capitală. În supermarket n-a avut până acum șanse să intre, scrie ObservatorNews.ro.

FOTO Autostrada Făgăraș – Sibiu: Au început forajele geotehnice CITEȘTE ȘI FOTO Autostrada Făgăraș – Sibiu: Au început forajele geotehnice

Dumitru Beschiu, producător: Brânzeturile și tot ce se vede sunt făcute de noi. Am vrut să încercăm o dată, dar ne-au cerut foarte mult pe chirii. 7-8-10.000 de euro pe un spațiu și nu ne permitem să dăm atâția bani.

Și cum micii producători ajung cu greu în marile lanțuri de magazine, rafturile sunt acaparate de importuri. Cele de lapte s-au dublat în ultimii cinci ani. Însă problema e că, de multe ori, lactatele aduse din afară nu conțin doar lapte.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Sunt ''n" exemple, atât lapte de băut, cât și smântână care nu sunt făcute din lapte. Am solicitat instituțiilor abilitate, cum este ANSVSA-ul și ANPC-ul, îi rog să verifice aceste produse.

Lactatele care conțin doar lapte, mai scumpe față de cele făcute cu grăsimi sintetice

Fabius Antal, expert nutriție: Au un nou tip de grăsime, este o combinație între o grăsime sintetică și animală și nu e reglementată încă. Scrie foarte frumos pe etichetă smântână pasteurizată - culturi lactice selecționate. Sună așa bine această expresie.

Bruxelles-ul lansează o anchetă oficială împotriva X CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul lansează o anchetă oficială împotriva X

Lactatele care conțin doar lapte sunt însă mai scumpe față de cele făcute cu grăsimi sintetice sau înlocuitori ai laptelui. Spre exemplu, în cazul unei cutii de lapte, diferența ar fi de 7 lei pe litru, iar la smântănă de 12 lei.

Client: Nu e normal. Din moment ce avem lapte, țăranii noștri cică aruncă laptele pe câmp sau îl vând foarte ieftin.

viewscnt
Afla mai multe despre
supermarketuri
ministrul agriculturii