Ursula von der Leyen propune retragerea unui proiect care restricționează utilizarea pesticidelor

Ursula von der Leyen propune retragerea unui proiect care restricționează utilizarea pesticidelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus retragerea unui proiect de lege care vizează reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în UE, blocat de deputații europeni și criticat în cadrul recentelor proteste agricole, potrivit agenției AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Propunerea a devenit un simbol al polarizării” și a fost respinsă de Parlamentul European la sfârșitul lunii noiembrie, în condițiile în care negocierile dintre statele membre au intrat în impas, a precizat ea la Strasbourg.

Cea mai mare companie de software din Europa nu mai cumpără de la Tesla CITEȘTE ȘI Cea mai mare companie de software din Europa nu mai cumpără de la Tesla

„Voi propune (comisarilor) ca această propunere să fie retrasă”, a adăugat ea, fără să excludă o viitoare nouă versiune care să fie „mult mai matură, cu participarea părților interesate”, scrie G4Media.ro.

Retragerea acestui proiect figura pe lista revendicărilor fermierilor care au protestat recent în aproape toată Europa, alături de înlăturarea obligației de a menține o parte din terenul agricol în paragijnă.

În cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), fermierii trebuie să respecte anumite condiții de mediu pentru a putea beneficia de ajutor european. Cu toate acestea, noua versiune a textului, care acoperă perioada 2023-2027, impune ca 4% din terenul arabil să fie continuu într-o „zonă neproductivă”. Cu alte cuvinte, să oprească exploatarea unei părți a parcelelor.

Agricultura intensivă este de fapt considerată principala cauză a erodării biodiversității, chiar dacă aceasta din urmă este până la urmă, esențială pentru menținerea activităților agricole.

finne intră în România CITEȘTE ȘI finne intră în România

Sectorul agricol s-a transformat în ultimii cincizeci de ani, cu ferme din ce în ce mai mari – trecând de la 21 de hectare în 1970 la 69 de hectare în 2020 în medie, conform recensămintelor –, utilizarea tot mai mare a pesticidelor și din ce în ce mai puține policulturi.

În același timp, biodiversitatea s-a prăbușit și ecosistemele s-au degradat în mediile agricole. Populațiile de păsări au scăzut cu 43%, peste 40% din apele de suprafață sunt afectate de poluare, iar solurile sunt din ce în ce mai deteriorate, notează un raport parlamentar privind dinamica biodiversității în peisajele agricole, publicat pe 24 ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ursula von der leyen
pesticide