120.000 de pasageri din România au fost afectați în ultimii trei ani de zborurile întârziate sau anulate

 120.000 de pasageri din România au fost afectați în ultimii trei ani de zborurile întârziate sau anulate
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2017

Aproximativ 120.000 de pasageri din România au fost afectați în ultimii trei ani de zborurile întârziate sau anulate, după datele colectate de AirHelp, lider mondial în obținerea de compensații pentru persoanele aflate într-o astfel de situație, nou intrat din luna septembrie pe piața din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din totalul numărului de zboruri programate în ultimele 36 de luni, peste 1.500 nu și-au respectat programul de zbor. Cele mai multe astfel de întâmplări au avut loc la nivelul anului 2016, când 566 de zboruri au fost întârziate sau anulate.

La nivelul anului 2017, până în luna august inclusiv, 356 de curse au creat probleme unui număr de aproape 31.000 de pasageri români. Dacă toți aceștia ar aplica pentru despăgubire, așa cum sunt îndreptățiți, conform Directivei Europene nr.261/2004, suma ce ar trebui achitată de către operatorii aerieni s-ar ridica la aproape nouă milioane de euro.

EXCLUSIV Foștii șefi ai Birourilor de Promovare de la New York și Viena, considerați cei mai activi și performanți, au demisionat din Ministerul Turismului după două decenii. Ministrul le oferise 450 euro pe lună CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Foștii șefi ai Birourilor de Promovare de la New York și Viena, considerați cei mai activi și performanți, au demisionat din Ministerul Turismului după două decenii. Ministrul le oferise 450 euro pe lună

Tot la nivelul anului 2017, cea mai aglomerată zi pe aeroporturile din România a fost 18 august, data la care erau programate 285 de zboruri cu plecare din România. Dintre acestea, 29 au avut întarzieri între 15 și 180 de minute, două au avut întârzieri mai mari de trei ore, respectiv alte două au fost anulate. Din aproximativ 34.000 de pasageri din acea zi, 450 sunt eligibili pentru compensații, sumele totale fiind de aproape 138.000 de euro pentru cele patru zboruri.

Dacă ne raportăm la ultimii trei ani, limita maximă de la momentul cursei pentru solicitarea despăgubirilor, valoarea totală a totală a acestora s-ar ridica la 34 de milioane de euro.

”Mulți pasageri nu-și cunosc drepturile și, deși sunt eligibili pentru compensație, nu știu cum să o obțină sau de unde să înceapă. Dacă ne gândim că simpla scanarea a boarding pass-ului îi ajută să-și verifice eligibilitatea, iar noi le facilităm accesul la compensații - reprezentându-i inclusiv în instanță dacă se ajunge acolo-, procesul ar trebui să fie foarte ușor. Însă, România nu a fost obișnuită cu astfel de abordări. Gândiți-vă că numai 2% din populația globală își cunoaște drepturile și numai aproximativ 1% primește vreodată despăgubirile la care are dreptul. Nu avem cifre despre numărul global de persoane care solicită despăgubiri”, a declarat Ștefan Radu, country manager pe România al AirHelp.

Decizie radicală a Ryanair: anulează alte 18.000 de curse aeriene, 400.000 de pasageri vor fi afectați CITEȘTE ȘI Decizie radicală a Ryanair: anulează alte 18.000 de curse aeriene, 400.000 de pasageri vor fi afectați

Spre comparație, o țară ca Polonia are aproximativ 330.000 pasageri afectați, cu o valoare eligibilă a compensaților de aproape 91 milioane de euro, în timp ce Cehia are mai mult de 135.000 de pasageri afectați, iar Bulgaria mai puțin de 50.000.

Rata mică de aplicare pentru compensații a determinat AirHelp să intre în România.

„Vă dau câteva exemple recente. La prima problemă cu zborurile TAP Portugal am avut o rată de aplicare sub 10%. La cea din urmă, rata s-a dublat. Iar în prezent, din cauza anulărilor zborurilor Ryanair din septembrie și octombrie, avem de trei ori mai mulți pasageri care cer despagubiri. În acest caz, persoanele afectate pot primi compensații de până la 400 de euro, indiferent de prețul plătit pe biletul de avion dacă Ryanair nu le-a anunțat de anulare printr-un mesaj personal, nu comun către baza de date, cu cel putin 14 zile înainte de decolare. De asemenea, operatorul aerian trebuie să le ofere o destinație alternativă spre care să decoleze cu cel mult două ore înainte de ora inițială și să aterizeze la cel mult patru ore după cursa stabilită inițial. Și acestea sunt cazurile aduse în atenția presei. Însă, zilnic, pe aeroporturile din toată țara se înregistrează întârzieri, iar pasagerii ne contactează”, mai spune Ștefan Radu.

În general, anulările și întârzierile pot aduce pasagerului compensații de până la 600 de euro. Valoarea despăgubirii depinde de durata zborului și distanța până la destinație, respectiv motivul anulării sau întârzierii.

AirHelp este liderul mondial în obținerea compensatiilor pentru pasageri, ca urmare a întârzierii, anulării sau supraîncărcării zborului. Din 2013, când AirHelp a fost fondată, compania a ajutat peste trei milioane de pasageri să primească despăgubiri, în valoare de peste 160 de milioane de euro, la nivel mondial. AirHelp are reprezentanțe în Europa, Asia și America de Nord, care deservesc 30 de țari, oferind asistență în 16 limbi. Compania are peste 500 de angajați la nivel mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
despagubiri
avion
pasageri