Constructorul italian de nave Fincantieri are liber să preia șantierul STX Franța, însă Parisul poate recâștiga controlul oricând

Constructorul italian de nave Fincantieri are liber să preia șantierul STX Franța, însă Parisul poate recâștiga controlul oricând
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 sep 2017

Guvernul francez a dat undă verde tranzacției prin care constructorul italian de nave Fincantieri cumpără pachetul majoritar de acțiuni la șantierul STX Franța, naționalizat temporar în urmă cu două luni, însă își rezervă dreptul de a prelua controlul asupra șantierului dacă va considera necesar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fincantieri va deține 51% din acțiunile STX Franța, participație ce include un pachet de 1% din acțiuni cedat de statul francez cu titlu de împrumut, scrie Reuters, care citează cotidianul Le Monde.

Constructorul italian de nave a anunțat, în mai, că a ajuns la un acord privind preluarea a 66,66% din acțiunile STX Franța, unul dintre cele mai mari șantiere navale din lume, în schimbul a 79,5 milioane de euro. STX Franța a fost scos la vânzare în urma colapsului companiei-mamă, grupul sud-coreean STX.

Decizie radicală a Ryanair: anulează alte 18.000 de curse aeriene, 400.000 de pasageri vor fi afectați CITEȘTE ȘI Decizie radicală a Ryanair: anulează alte 18.000 de curse aeriene, 400.000 de pasageri vor fi afectați

Guvernul francez și sindicaliștii STX au protestat față de termenii acordului, exprimându-și îngrijorarea cu privire la eventuale concedieri pe șantierul din Saint-Nazaire. Ca să nu piardă controlul asupra unui obiectiv de importanță strategică, Parisul a naționalizat temporar șantierul, singurul suficient de mare pentru construcția portavioanelor și a altor nave de luptă.

Fincantieri a refuzat să comenteze informațiile relate de Le Monde.

Anterior astăzi, ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, s-a arătat încrezător că Franța va putea crea un gigant în industria navală europeană, similar companiei din sectorul feroviar rezultată în urma fuziunii dintre Alstom și divizia de soluții mobile a grupului german Siemens. Tranzacția franco-germană a fost anunțată marți seara.

“Fără să dezvălui nimic din ceea ce ar putea fi anunțat în această seară, sper ca în sectorul naval să ne putem îndrepta, de asemenea, spre crearea unui gigant european”, a declarat le Maire într-o conferință de presă.

viewscnt
Afla mai multe despre
fincantieri
stx franta
preluare
achizitie