Abu Dhabi este pe cale să cumpere un pachet de acțiuni la un port cheie al Turciei, din Izmir

Abu Dhabi este pe cale să cumpere un pachet de acțiuni la un port cheie al Turciei, din Izmir
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2023

Abu Dhabi urmează să cumpere un pachet de acțiuni la un port cheie al Turciei, din Izmir, potrivit unor patru surse care sunt la curent cu acordul, într-un nou semn al unei apropieri între foștii rivali geopolitici, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit potențialului acord, grupul controlat de stat AD Ports Group ar investi într-o entitate care urmează să fie înființată de Turkey Wealth Fund pentru a conduce portul Izmir, de pe coasta Mării Egee, au spus două dintre surse.

Google Maps va stoca istoricul navigării pe telefoane CITEȘTE ȘI Google Maps va stoca istoricul navigării pe telefoane

Sursele au cerut anonimatul pentru a discuta despre detaliile acordului care nu a fost încă finalizat, scrie News.ro.

Mărimea participației nu a fost clară, dar una dintre surse a spus că tranzacția ar putea fi evaluată la aproximativ 500 de milioane de dolari.

Portul, deținut de fondul suveran de avere al Turciei, este o poartă importantă în țară, care are nevoie de noi investiții.

Un oficial al Fondului de avere al Turciei a refuzat să comenteze. AD Ports nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, în timp ce ADQ, fondul suveran de avere al Emiratelor Arabe Unite și proprietarul majoritar al grupului de porturi, nu a fost disponibil pentru comentarii.

Tranzacția planificată are loc în timp ce guvernul Turciei caută investiții străine pentru a-și accelera redresarea, după ani de politici economice neortodoxe care au dus la accentuarea inflației și la prăbușirea monedei.

Porturile joacă un rol cheie în schimbarea strategică în producția globală. Punctele slabe ale lanțurilor de aprovizionare expuse de pandemia de COVID 19 și tensiunile geopolitice sporite provoacă o revoluție, deoarece companiile încearcă să aducă producția mai aproape de punctul de vânzare.

Între timp, Turcia speră că un ciclu agresiv de majorare a dobânzilor, lansat în iunie, va reatrage investitorii străini după ani de exod, inclusiv investițiile străine directe (ISD).

Unii investitori occidentali încep să se întoarcă treptat pe piețe.

Tesla Model 3, respins în Europa și în SUA de la subvenții, riscă să dispară pentru a lăsa locul lui Model 2 CITEȘTE ȘI Tesla Model 3, respins în Europa și în SUA de la subvenții, riscă să dispară pentru a lăsa locul lui Model 2

Președintele turc Recep Erdogan s-a întâlnit cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, în marginea summitului COP28 al ONU privind climă, desfășurat la Dubai la începutul acestei luni.

ADQ este condusă de consilierul pentru securitate națională, șeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, un frate al șeicului Mohamed.

Turcia și Emiratele Arabe Unite au început să își reia legăturile în urmă cu doi ani, în urma unei rivalități acerbe, care a fost în mare parte determinată de diferențele ideologice, care a făcut ca puterile regionale să îndepărteze părți opuse din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Oficialii din Emiratele Arabe Unite au spus de atunci că văd oportunități uriașe de investiții în Turcia, inclusiv în energie și logistică.

Gigantul DP World, deținut de stat din Dubai, a cumpărat un pachet majoritar de acțiuni într-un port turc la începutul acestui an.

Emiratele Arabe Unite și Turcia au semnat un acord de liber schimb în mai, menit să faciliteze investițiile.

Cele două țări au convenit o serie de acorduri în valoare de peste 50 de miliarde de dolari în iulie, în timp ce președintele turc a vizitat statele din Golf în încercarea de a relansa economia.

viewscnt
Afla mai multe despre
abu dhabi
port
turcia
izmir