Acțiunile operatorului aerian scandinav SAS au scăzut cu până la 95%, după anunțarea unei restructurări care șterge participațiile acționarilor

Acțiunile operatorului aerian scandinav SAS au scăzut cu până la 95%, după anunțarea unei restructurări care șterge participațiile acționarilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2023

Acțiunile SAS au scăzut miercuri cu până la 95%, după ce compania aeriană scandinavă a anunțat marți o restructurare pentru a preveni falimentul, aducând la bord noi investitori mari și ștergând participațiile celor peste 250.000 de acționari, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cel mai mare transportator aerian din Scandinavia a solicitat protecție în caz de faliment în Statele Unite, la jumătatea anului 2022, după ani de luptă cu costurile ridicate, împreună cu cererea scăzută a clienților, agravată de pandemia de coronavirus, scrie News.ro.

Austriecii au deconectat toate trenurile maghiare de la sistemul feroviar din Europa de Vest CITEȘTE ȘI Austriecii au deconectat toate trenurile maghiare de la sistemul feroviar din Europa de Vest

SAS a declarat că firma americană de investiții Castlelake și Air France-KLM vor deveni noi acționari majori, alături de statul danez, și că acțiunile companiei aeriene vor fi retrase de la bursele din Stockholm, Copenhaga și Oslo.

Air France-KLM, pentru care acordul este primul de când grupul s-a consolidat în urmă cu aproape 20 de ani, a declarat că își propune să lege zborurile SAS cu cele ale propriilor companii aeriene în huburile sale din Amsterdam și Paris, pentru a-și consolida prezența nordică.

”Air France-KLM este hotărâtă să joace un rol activ în consolidarea aviației europene”, se arată în comunicat.

Castlelake va lua o participație de aproximativ 32%, Air France-KLM va deține aproximativ 20%, investitorul danez Lind Invest 8,6% și statul danez aproximativ 26%, a spus SAS, adăugând că restul capitalurilor vor fi probabil distribuite între creditori.

Acțiunile SAS, care au scăzut în ultimii ani, s-au tranzacționat în declin cu 83%, la 0,05 coroane suedeze (0,0045 dolari).

UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână CITEȘTE ȘI UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână

Analistul Sydbank Jacob Pedersen a spus că faptul că acțiunile încă se tranzacționează la orice valoare reziduală ar putea fi explicat de potențialul de contestații legale sau de ”excesul de încredere” al investitorilor.

"Conducerea în sine a spus că există riscul ca acțiunile să devină lipsite de valoare. Acum știm că acțiunile vor deveni fără valoare. Dacă nu găsești pe cineva chiar mai oportunist și mai stăruitor decât tine pentru a-i vinde, în cele din urmă vei avea o pierdere ", a spus Pedersen.”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
sas
actiuni
bursa