Armata americană a scufundat în Marea Roșie trei ambarcațiuni ale rebelilor Houthi, făcând 10 morți. Compania daneză Maersk suspendă pentru 48 de ore trecerea navelor sale

Armata americană a scufundat în Marea Roșie trei ambarcațiuni ale rebelilor Houthi, făcând 10 morți. Compania daneză Maersk suspendă pentru 48 de ore trecerea navelor sale
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2023

Elicopterele marinei americane au scufundat trei ambarcațiuni aparținând rebelilor Houthi din Yemen, care au atacat o navă de containere în Marea Roșie, a anunțat duminică armata SUA, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

După ce rebeli Houthi au tras asupra elicopterelor americane, acestea din urmă "au ripostat cu focuri de armă în legitimă apărare, scufundând trei dintre cele patru mici ambarcațiuni", a precizat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat în care mai spune că a patra ambarcațiune "a părăsit în grabă zona", scrie News.ro.

Bursa de la București încheie anul 2023 cu o capitalizare în creștere cu peste 49%, la 294 miliarde lei CITEȘTE ȘI Bursa de la București încheie anul 2023 cu o capitalizare în creștere cu peste 49%, la 294 miliarde lei

Zece persoane au fost ucise în atacul american, au informat surse portuare.

CENTCOM a precizat că Marina americană a răspuns la o cerere de asistență din partea navei Maersk Hangzhou, o navă de containere sub pavilion Singapore, deținută și operată de Danemarca. Nava a raportat că a fost atacată pentru a doua oară în decurs de 24 de ore în timp ce naviga în Marea Roșie. Anterior, nava fusese ținta a două rachete balistice lansate de pe teritoriul yemenit controlat de Houthi, pe care armata americană le-a doborât.

Imediat după anunțul SUA, compania daneză Maersk a anunțat că suspendă trecerea navelor sale prin Marea Roșie pentru 48 de ore.

De la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, în urma atacului mortal comis în Israel la 7 octombrie de mișcarea islamistă palestiniană, rebelii Houthi, susținuți de Iran, au vizat în mod repetat navele care folosesc ruta maritimă din Marea Roșie, prin atacuri despre care spun că au ca scop sprijinirea palestinienilor din Gaza.

Aceste atacuri amenință o rută de tranzit care transportă până la 12% din comerțul mondial, ceea ce a determinat SUA să înființeze la începutul acestei luni o forță navală multinațională pentru a proteja navele din Marea Roșie.

viewscnt
Afla mai multe despre
armata americană
maersk