CNAIR pregătește documentația de licitație pentru proiectarea și execuția celor șase tronsoane ale secțiunii montane a A8

CNAIR pregătește documentația de licitație pentru proiectarea și execuția celor șase tronsoane ale secțiunii montane a A8
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2024

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat pregătirea documentației de licitație pentru proiectarea și execuția celor șase tronsoane ale secțiunii montane a A8 (Leghin-Miercurea Nirajului), precum și pașii procedurali pentru exproprierea terenurilor necesare construcției acestui obiectiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"CNAIR a reușit să încheie un contract cu probleme de implementare, în cadrul căruia proiectantul ajunsese aproape în imposibilitatea finalizării serviciilor asumate. Pentru a nu se ajunge la soluția unei rezilieri și implicit a unui proces în instanță care ar fi blocat pe termen nedefinit orice încercare de promovare a obiectivului, CNAIR a apelat la soluția înțelegerii amiabile cu elaboratorul acestui Studiu de Fezabilitate. Această abordare a făcut posibilă aprobarea Studiului de Fezabilitate și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru secțiunea montană a A8 (Leghin - Miercurea Nirajului). Înțelegerea amiabilă a fost încheiată încă din data de 8 noiembrie 2023, iar în data de 20 noiembrie 2023 proiectantul a predat prima formă a documentației. După ce CNAIR a emis observații, proiectantul a revizuit Studiul de Fezabilitate în data de 5 decembrie 2023. După o nouă verificare, CNAIR a acceptat documentația finală în data de 15 decembrie 2023", se menționează în informare.

VIDEO&FOTO - ANUNȚ Când încep lucrările la o nouă secțiune pe Autostrada Sibiu - Pitești. Imagini spectaculoase, cu sute de muncitori și utilaje CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO - ANUNȚ Când încep lucrările la o nouă secțiune pe Autostrada Sibiu - Pitești. Imagini spectaculoase, cu sute de muncitori și utilaje

Conform sursei citate, solicitarea pentru efectuarea auditului de siguranță rutieră (cerință obligatorie prin lege) a fost realizată în data de 8 decembrie 2023, iar pe 21 decembrie au fost semnate contractele de audit de siguranță pentru două din cele șase tronsoane ale secțiunii Leghin - Miercurea Nirajului.

Documentația pentru cele două contracte a fost înaintată către auditori la momentul respectiv, iar în data de 4 ianuarie 2023 au fost înaintate solicitările pentru auditul celorlalte patru tronsoane.

CNAIR precizează că, în perioada imediat următoare, vor fi semnate și contractele pentru aceste ultime patru tronsoane, ca urmare a alocării tuturor sumelor necesare derulării acestora.

"În paralel, CNAIR a demarat pregătirea documentației de licitație pentru proiectarea și execuția celor 6 tronsoane ale secțiunii montane a A8 (Leghin-Miercurea Nirajului), precum și pașii procedurali pentru exproprierea terenurilor necesare construcției acestui obiectiv. CNAIR continuă să facă toate demersurile pentru licitarea, contractarea și construcția secțiunii montane a A8, până când nou înființata Companie Națională de Investiții Rutiere (CNIR) va reuși să devină operațională și să înceapă să gestioneze cu seriozitate proiecte strategice majore pentru România. La ora actuală, CNIR este finanțată în totalitate din bugetul CNAIR care a pus inclusiv personalul propriu la dispoziția nou înființatei companii. Facem aceste eforturi pentru a ajuta CNIR să devină operațională, deși, în ciuda sprijinului acordat, compania nu are nici până la ora actuală bugetul aprobat, schema de personal completă și nici lista concretă de proiecte pe care le poate prelua de la CNAIR pentru a fi implementate", notează instituția.

FOTO Ford lansează Kuga facelift, cu noi blocuri optice și un display mai mare CITEȘTE ȘI FOTO Ford lansează Kuga facelift, cu noi blocuri optice și un display mai mare

Reprezentanții companiei de drumuri și autostrăzi subliniază că "pentru a avea rezultate este important ca directorul general al CNIR să conștientizeze că trebuie să urgenteze măsurile necesare operaționalizării acestei companii, care de circa un an nu reușește să își găsească ritmul și să își îndeplinească rolul pentru care a fost înființată".

"Considerăm că succesul CNIR depinde foarte mult de modul în care conducerea executivă a CNIR înțelege să își prioritizeze obiectivele, mai ales că până la această oră nu a inițiat niciun demers concret în vederea preluării vreunui proiect", se arată în postarea oficială. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cnair
a8