Compania Națională Aeroporturi București a avut în primele nouă luni pierderi de aproape 50 milioane lei

Compania Națională Aeroporturi București a avut în primele nouă luni pierderi de aproape 50 milioane lei
scris 22 nov 2020

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administează cele două aeroporturi ale Capitalei, a avut în primele nouă luni pierderi de 49,6 milioane lei, de la un profit net de 333,3 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, veniturile operaționale au scăzut de două ori și jumătate, la 304,3 milioane lei, față de 786 milioane lei, în perioada ianuarie-septembrie 2019, scrie 

Rezultatele financiare apar în raportul publicat de Fondul Proprietatea, acționar minoritar care deține 20% din acțiunile companiei.

"Compania a publicat rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului 2020: venituri operaționale de 304,3 milioane lei, EBIT negativ de 57,5 milioane lei și o pierdere netă de 49,6 milioane lei. Traficul de pasageri a scăzut cu 66% față de nouă luni 2019, la doar 3,8 milioane de pasageri, iar traficul aerian s-a înjumătățit, de asemenea, în aceeași perioadă", arată raportul FP.

Potrivit acestuia, compania a fost afectată puternic de criza actuală: numărul de pasageri și numărul de zboruri au înregistrat o scădere semnificativă de la începutul pandemiei de COVID-19.

"ACI Europe, organismul care reprezintă industria aeroporturilor, estimează în cadrul unui raport din luna august 2020 că traficul de pasageri a scăzut cu 64,2% în prima jumătate a anului 2020 și că a ajuns aproape de zero în trimestrul 2 2020, cu o scădere de 96,4% comparativ cu trimstrul 2 2019. Ca urmare a încercărilor de ridicare a restricțiilor în mod coordonat la nivelul UE la mijlocul lunii iunie, revenirea traficului aerian a fost mai lentă decât așteptările. Prin urmare, traficul de pasageri la nivelul rețelei de aeroporturi europene a continuat să scadă cu 69% în august 2020 comparativ cu august 2019", relevă raportul financiar al FP.

Compania Națională Aeroporturi București și-a început activitatea la data de 5 februarie 2010 și asigură coordonarea operațională și managementul celor două aeroporturi ale Capitalei. CNAB a fost înființată prin fuziunea societăților care gestionau aeroporturile bucureștene: Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu.

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroporturi bucuresti