Creștere de peste 70% a mașinilor furate din străinătate și descoperite de polițiștii de frontieră în 2018

Creștere de peste 70% a mașinilor furate din străinătate și descoperite de polițiștii de frontieră în 2018
scris 2 ian 2019

În anul 2018 (11 luni),  în urma acțiunilor desfășurate în punctele de frontieră și în zona de competență, polițiștii de frontieră au descoperit 239 autovehicule (196 autoturisme, 27 microbuze, 4 motociclete, 8 automarfare și 4 remorci), care figurau ca fiind căutate de autorități sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, când au fost depistate 138 de autovehicule, în 2018 s-a  constatat o creștere de peste 70%.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (județul Satu Mare), P.T.F. Nădlac II (județul Arad) și P.T.F. Borș (județul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat și la frontiera cu R. Moldova, în P.T.F. Albița și P.T.F. Sculeni, precum și la granița cu Bulgaria.

De asemenea, în perioada de referință au fost constatate 266 de infracțiuni, persoanele implicate fiind atât cetățeni români, cât și albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi,  sârbi, sloveni, spanioli și ucraineni.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul mașinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu știau că autoturismele se află în atenția autorităților ca fiind furate, ei fiind doar ”cumpărători de bună credință”. Alții au susținut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta mașina în România și, la fel, nu cunoșteau că aceasta e furată.

Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit: combustibilii s-au scumpit cu 7 bani în prima zi a anului ca urmare a indexării accizei cu rata inflației. Statul încasează 57% din prețul la pompă CITEȘTE ȘI Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit: combustibilii s-au scumpit cu 7 bani în prima zi a anului ca urmare a indexării accizei cu rata inflației. Statul încasează 57% din prețul la pompă

În toate situațiile, conform legislației, pe numele celor implicați în traficul cu mașini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră.

Din analizele efectuate la nivelul Poliției de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanțiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracționale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre țările vest europene cu finalitate în țările est-europene.De asemenea, cazuistica înregistrată arată că cele mai multe mașini indisponibilizate de Poliția de Frontieră sunt din gama celor de lux.

Polițiștii de frontieră sătmăreni au depistat un autoturism marca Land Rover, în valoare de peste 58.800 euro, ce fusese declarat ca fiind furat din Marea Britanie 

În data de 30 martie, în jurul orei 01.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, jud. Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră cetățeanul român G. A., în vârstă de 33 de ani, domiciliat pe raza județul Maramureș, la volanul unui autoturism marca Land Rover, cu număr de înmatriculare specific Marii Britanii.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au constatat că mașina figura în baza de date a Interpolului ca fiind furată, alertă introdusă, 29 martie 2018, de către autoritățile din Marea Britanie.

Liniile preorășenești care asigură transportul călătorilor devin rute regionale. Noile trasee și indicative CITEȘTE ȘI Liniile preorășenești care asigură transportul călătorilor devin rute regionale. Noile trasee și indicative

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - P.T.F. Ostrov au depistat și indisponibilizat un autoturism marca BMW, model X6,în valoare de aproximativ 50.000 euro, condus de un cetățean român, ce figura ca fiind furat din Marea Britanie.

În data de 05.06.2018, la Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov, județul Constanța, s-a prezentat pe sensul de ieșire din țară un cetățean român, în vârstă de 47 de ani, cu domiciliul în județul Suceava, la volanul autoturismului marca BMW, model X6, înmatriculat în Marea Britanie.

Cu ocazia controlului documentelor de călătorie, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare cu privire la autoturismul în cauză, în urma cărora au constatat că autovehiculul este căutat de autoritățile din Marea Britanie, acesta fiind declarat furat.

Față de cele constatate, persoana în cauză a declarat că nu este proprietarul mașinii și că intenționa să meargă în Bulgaria pentru a efectua formalitățile în vederea înmatriculării acesteia, fără să știe că este semnalată ca fiind furată.

Inedit: Primăria Capitalei reclamă...accesări ilegale ale sistemului de semaforizare: semafoarele puteau afișa culoarea verde din toate direcțiile CITEȘTE ȘI Inedit: Primăria Capitalei reclamă...accesări ilegale ale sistemului de semaforizare: semafoarele puteau afișa culoarea verde din toate direcțiile

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret - I.T.P.F. Sighetu Marmației au depistat un cetățean polonez care conducea un autoturism marca Audi Q7, în valoare de peste 60.200 de euro, care figura ca fiind căutat de autoritățile din Polonia.

În data de 5 octombrie 2018, în P.T.F. Siret, s-a prezentat la control pe sensul de ieșire din țară, cetățeanul polonez D.S., în vârstă de 31 de ani, care conducea un autoturism marca Audi Q7, cu număr de înmatriculare specific Poloniei.

În urma controlului efectuat asupra documentelor de călătorie și verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii de frontieră au constatat că autoturismul figura ca fiind bun căutat pentru confiscare sau folosire ca probă în cadrul procedurilor penale, alerta fiind introdusă de către autoritățile din Polonia în cursul aceleiași zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini
furate
descoprite
politisti
forntiera