După 51 de ani, un modul spațial american a ajuns cu succes pe Lună

După 51 de ani, un modul spațial american a ajuns cu succes pe Lună
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2024

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reușit să trimită cu succes pe Lună o sondă spațială, aselenizarea reușită în noaptea de joi spre vineri (ora României) fiind o premieră pentru SUA de la zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sonda spațială, supranumită Odysseus, a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, unde oamenii de știință speră că ar putea exista o sursă de apă, scrie News.ro

Românii caută posturi de șofer. Cu ce salariu sunt atrași CITEȘTE ȘI Românii caută posturi de șofer. Cu ce salariu sunt atrași

Modulul spațial a făcut o călătorie de 384.400 km de pe Pământ după ce a decolat de la Cape Canaveral, Florida, joia trecută.

Startup-ul Intuitive Machines a primit un contract de la NASA pentru a transporta la bordul navetei șase instrumente științifice care vor ajuta la studierea suprafeței Lunii și la măsurarea undelor radio. Compania cu sediul în Houston speră să trimită o altă navetă spațială în martie, care va fora pentru a găsi gheață subterană

Odysseus transportă, de asemenea, 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons. Acesta speră că vor fi primele opere de artă care vor ajunge pe suprafața lunară.

"Ce triumf", a exclamat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un mesaj după aselenizare. "Odiseu a cucerit Luna. Această ispravă reprezintă un pas uriaș înainte pentru întreaga omenire", a comentat el folosind cuvintele primului om care a pășit pe Lună în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

"Astăzi, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria omenirii, o companie comercială, o companie americană, a lansat și a condus călătoria până acolo. Iar astăzi este o zi care arată puterea și promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA. Felicitări tuturor celor implicați în această mare și îndrăzneață misiune de la Intuitive Machines, SpaceX și până aici, la NASA”, a declarat Nelson, citat de The Guardian.

Poreclit "Odie" sau IM-1, modulul se află pe suprafața Lunii și transmite, a anunțat Intuitive Machines, cu sediul în Houston, compania care a dezvoltat nava spațială. "Bine ați venit pe Lună", a declarat directorul general al companiei, după încercarea destul de dificilă de aselenizare.

Guvernul schimbă regulile în care mai puteți primi pașaportul simplu temporar CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă regulile în care mai puteți primi pașaportul simplu temporar

Călătoria lui Odie pe Lună este concepută pentru a evalua mediul lunar de la polul sud al Lunii, înaintea planului actual al NASA de a trimite acolo o misiune cu echipaj uman, la sfârșitul anului 2026.

Succesul din 22 februarie vine după o misiune eșuată de aselenizare a SUA, luna trecută, iar nava spațială Peregrine a ars în atmosferă în timp ce se îndrepta spre Pământ 10 zile mai târziu.

India și Japonia au reușit recent să ajungă cu propriile sonde pe Lună, dar cu ajutorul agențiilor lor spațiale naționale, devenind astfel a patra și respectiv a cincea țară care reușește acest lucru, după Uniunea Sovietică, Statele Unite și China. Însă mai multe companii - israeliene, japoneze și americane - nu au reușit până acum să reproducă aceeași performanță. De asemenea, Rusia a ratat o aselenizare a unui modul în această vară.

O ASELENIZARE CU EMOȚII

Odysseus, o sondă-robot cu șase picioare, a aterizat în jurul orei 23:23 GMT (1:23, ora României). Conform planificării, sonda spațială s-a oprit într-un crater numit Malapert A, în apropiere de polul sud al Lunii. Aselenizarea, la o zi după ce nava spațială a ajuns pe orbita lunară și la o săptămână de la lansarea sa din Florida, a fost confirmată de semnalele transmise către controlul misiunii.

Însă comunicarea cu vehiculul a avut nevoie de câteva minute pentru a fi restabilită, iar semnalul inițial a fost slab, ceea ce a lăsat controlul misiunii nesigur în ceea ce privește starea și poziția exactă a modulului de aterizare, potrivit controlorilor de zbor audiați în transmisiunea web.

Modulul spațial nu a fost proiectat pentru a furniza imagini video în direct ale evenimentului.

Aselenizarea a avut loc după o problemă de ultimă oră cu sistemul de navigație autonom al navei spațiale, care a necesitat ca inginerii de la sol să găsească o soluție alternativă.

Astfel, joi, 22 februarie, Intuitive Machines, cu sediul în Texas, a realizat cu succes prima aselenizare a unei sonde americane după mai bine de 50 de ani, devenind în același timp prima companie privată care reușește acest lucru. "Putem confirma fără nicio îndoială că echipamentul nostru se află pe suprafața Lunii și că transmitem" un semnal, a declarat un oficial al companiei în timpul transmisiunii video în direct a aselenizării.

Coborârea temerară, care a fost complet automatizată, a durat aproximativ o oră. Camerele și laserele au fost folosite pentru a ghida aeronava în timp real. Coborârea finală a început de la o altitudine de 30 de metri. În acest moment, o mică navă echipată cu o cameră, dezvoltată de Universitatea de Aeronautică Embry-Riddle, a fost ejectată din modulul lunar pentru a surprinde momentul din exterior.

Dacia merge la Geneva cu trei premiere. Sebastian Loeb va fi prezent la standul mărcii CITEȘTE ȘI Dacia merge la Geneva cu trei premiere. Sebastian Loeb va fi prezent la standul mărcii

Vehiculul transportă o suită de instrumente științifice și demonstrații tehnologice pentru NASA și pentru mai mulți clienți comerciali, concepute pentru a funcționa timp de șapte zile cu energie solară înainte ca Soarele să apună deasupra locului de aterizare la polul opus.

Misiunea IM-1, fără echipaj, a fost lansată miercuri pe Lună cu ajutorul unei rachete Falcon 9, lansată de compania lui Elon Musk, SpaceX, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

Aselenizarea de joi a reprezentat prima coborâre controlată pe suprafața lunară pe care o efectuează o navă spațială americană de la Apollo 17 în 1972, când ultima misiune lunară cu echipaj uman al NASA a ajuns acolo cu astronauții Gene Cernan și Harrison Schmitt.

Sosirea lui Odysseus marchează, de asemenea, prima "aselenizare ușoară" pe Lună realizată vreodată de un vehicul fabricat și operat comercial și prima în cadrul programului lunar Artemis al NASA, în timp ce SUA se grăbește să readucă astronauți pe satelitul natural al Pământului înainte ca China să trimită acolo propria navă spațială cu echipaj.

NASA își propune să trimită prima sa misiune Artemis cu echipaj uman la sfârșitul anului 2026, ca parte a unei explorări lunare susținute pe termen lung și ca o piatră de temelie pentru eventuale zboruri cu echipaj uman spre Marte. Inițiativa se concentrează pe polul sudic al Lunii, în parte pentru că acolo se presupune că există o abundență de apă înghețată care poate fi folosită pentru susținerea vieții și producerea de combustibil pentru rachete.

Este de așteaptat ca o serie de mici vehicule de aselenizare precum Odysseus să deschidă calea misiunii în cadrul programului Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA, conceput pentru a livra instrumente și echipamente pe Lună la costuri mai mici decât metoda tradițională a agenției spațiale americane de a construi și lansa aceste vehicule.

viewscnt
Afla mai multe despre
intuitive machines
luna
sua