Elon Musk: Oamenii ezită să cumpere un nou automobil dacă există incertitudine în economie. Tesla se alătură GM și Ford prin încetinirea producției de automobile electrice pe fondul temerilor referitoare la cerere

Elon Musk: Oamenii ezită să cumpere un nou automobil dacă există incertitudine în economie.  Tesla se alătură GM și Ford prin încetinirea producției de automobile electrice pe fondul temerilor referitoare la cerere
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2023

Producătorul auto american Tesla s-a alăturat General Motors și Ford printr-o atitudine prudentă față de extinderea capacităților de producție a automobilelor electrice, pe fondul incertitudinilor economice și a temerilor referitoare la încetinirea cererii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Directorul general de la Tesla, Elon Musk, s-a declarat îngrijorat că majorarea costurilor cu împrumuturilor ar putea să îi împiedice pe potențialii clienți să își permită un automobil Tesla, în pofida reducerilor substanțiale de preț, adăugând că va aștepta ca situația economiei să devină mai clară înainte de a accelera construcție uzinei din Mexic, arată Agerpres.

FOTO Operatorul privat de transport Regio Călători, amendat de Protecția Consumatorilor pentru neregulile din trenuri CITEȘTE ȘI FOTO Operatorul privat de transport Regio Călători, amendat de Protecția Consumatorilor pentru neregulile din trenuri

„Oamenii ezită să cumpere un nou automobil dacă există incertitudine în economie”, a spus Musk la o întâlnire cu investitorii, despre presiunile cu care se confruntă muncitorii americani care trăiesc de la un salariu la altul. „Nu vreau să mergem la viteză maximă într-o situație incertă”, a declarat Musk.

Comentariile lui Musk vin după un șir de avertismente de la alți constructori și start-up-uri din domeniul automobilelor electrice. General Motors a anunțat marți că ar putea amâna cu un an producția noilor camionete electrice Chevrolet Silverado și GMC Sierra, citând diminuarea cererii pentru automobile electrice. Rivalul Ford a anunțat săptămâna trecută că va elimina, temporar, cel de al treilea schimb la o uzină care produce camionetele sale electrice F-150 Lightning.

Mai multe aeroporturi din Franța, evacuate după „amenințări de atentat“ CITEȘTE ȘI Mai multe aeroporturi din Franța, evacuate după „amenințări de atentat“

Acesta după ce, în luna iulie, Ford a încetinit programul de majorare a producției de automobile electrice, redirecționând investițiile spre vehicule comerciale și hibride. De asemenea, start-up-ul Lucid a raportat marți o scădere cu aproape 30% a producției de automobile electrice în trimestrul al treilea, în condițiile în care livrările au înregistrat doar o creștere modestă în pofida unor reduceri semnificative de preț.

„Asta semnalează că ar putea exista o încetinire a cererii pentru automobile electrice pe termen scurt. Însă asta are de a face mai mult cu prețurile și accesibilitatea decât cu o respingere a automobilelor electrice”, a declarat Tom Narayan, analist la RBC Capital Markets.

arayan se așteaptă ca situația cererii să se îmbunătățească pe măsură ce prețurile la automobilele electrice scad și încep să devină disponibile și variante de automobile electrice la prețuri mai mici.

Ca răspuns la încetinirea cererii, Tesla, care este lider pe piața automobilelor electrice, a fost primul și cel mai agresiv producător care a redus prețurile, forțându-i și pe alți producători să facă la fel și să își diminueze marjele.

Centrul Oarja al Dacia, de unde sunt expediate zeci de mii de piese de schimb în toată lumea, a atins un volum de 16.500 de camioane anual CITEȘTE ȘI Centrul Oarja al Dacia, de unde sunt expediate zeci de mii de piese de schimb în toată lumea, a atins un volum de 16.500 de camioane anual

Cu toate acestea, Musk a spus că creșterea costurilor de finanțare, din cauza majorării dobânzilor pentru contracararea inflației ridicate, a anulat, în unele cazuri aproape în întregime, reducerile de prețuri, făcându-i mai reticenți pe consumatori să facă trecerea de la automobile cu combustie.

„Dacă dobânzile rămân ridicate este mult mai greu pentru oameni să își cumpere o mașină. Pur și simplu nu își permit” a spus Musk, adăugând că ar „accelera” lucrările la uzina din Mexic dacă dobânzile ar fi reduse.

viewscnt
Afla mai multe despre
musk
tesla