Firea anunță "măsuri drastice" pentru taximetriști: taximetrele vor fi înșiruite la Gara de Nord, Centrul Vechi și la aeroport, bonuri de ordine obligatorii

Firea anunță "măsuri drastice" pentru taximetriști: taximetrele vor fi înșiruite la Gara de Nord, Centrul Vechi și la aeroport, bonuri de ordine obligatorii
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2018

Primarul Capitalei Gabriela Firea promite luarea unor „măsuri drastice” pentru taximetriști, împreună cu Ministerul Transporturilor, spunând că taximetrele vor fi înșiruite la Gara de Nord, la aeroport și în zona Centrului Vechi, iar clienții le vor alege în baza unui bon, în ordinea în care sunt așezate mașinile. Firea a precizat că a discutat despre acest lucru cu ministrul Transporturilor, Lucian Șova, care ar fi spus că susține acest proiect, întrucât sunt în continuare taximetriști care refuză cursele și negociază prețul.

„Ca în orice țară civilizată, orice potențial călător își ia un bon și se înscrie la un automat și ia primul taxi. Taxiurile vor fi înșiruite în fața instituției, că este Gara de Nord, că este Centrul Vechi sau aeroport. Nu vor putea intra în aceste zone decât taximetre nepoluante, taximetre bine întrețiunte și îngrijite, taximetriști civilizați, care sunt și îmbrăcați civilizat, dar au și un limbaj adecvat, cu mașinile în care să nu fie tot felul de mirosuri și muzică neadecvată și așa mai departe”, a declarat miercuri primarul Capitalei Gabriela Firea, în cadrul unei conferințe de presă pe tema proiectelor de infrastructură, scrie News.ro.

Edilul a subliniat că în continuare sunt taximetriști care negociază prețul și refuză curse, în ciuda regulamentului de conduită adoptat prin hotărâre de Consiliu General

Adio, Auris! Toyota renunță la denumirea modelului compact și readuce Corolla în Europa, pentru caroseria hatchback CITEȘTE ȘI Adio, Auris! Toyota renunță la denumirea modelului compact și readuce Corolla în Europa, pentru caroseria hatchback

„Nu se mai poate așa, avem multe sesizări și plângeri, atât de la bucureșteni, cât și de la turiști, că sunt în continuare taximetriști (...) care nu respectă regulamentul pe care noi l-am aprobat, așa cum știți, și să strice toată imaginea Capitalei României. Sunt în continuare taximetriști care refuză curse, care negociază, care spun că sunt prea scurte și așteaptă una mai lungă, care se uită la om dacă e mai bine îmbrăcat să ceară mai mult, dacă consideră că nu e atât de bine îmbrăcat, de asemenea îl respinge. (...) Eu am crezut sincer că dacă votăm în Consiliul General un regulament pentru domeniul taximetriei și având în vedere că acolo sunt prevăzute și sancțiuni, am crezut că oamenii înțeleg de bună voie sau de sperietura sancțiunii. Văd că nu îi sperie nimic. Avem de la Poliția Locală rapoarte înfiorătoare”, a spus Firea.

Potrivit Primăriei Capitalei, polițiștii locali au făcut marți seară verificări în zona Centrului Vechi, dând 14 amenzi în valoare totală de 14.900 de lei taximetriștilor. Trei autorizații vor fi reținute.

Regulamentul pentru transport persoane în regim taxi adoptat de CGMB la începutul anului prevede obligația firmelor de taxi de a avea montat sistem de plată cu cardul în toate mașinile și sancționarea șoferilor cu amendă de până la 500 de lei dacă refuză cursele. De asemenea, regulamentul instituie obligativitatea existenței dispeceratelor la care clientul să poată apela telefonic sau prin alte mijloace și care să poată transmite taximetriștilor comenzile prin stație de emisie - recepție. Mașinile trebuie dotate cu aparate de taxat fiscalizate.

De altfel, șoferului de taxi îi este interzisă refuzarea transportului persoanei cu dizabilități, precum și a dispozitivului de mers, nu mai poate staționa pe poziția „liber” decât în locurile special amenajate și semnalizate și îi este interzisă staționarea în stațiile RATB. O altă regulă impusă este referitoare la fumat: este interzis, astfel, fumatul în interiorul taxiului în prezența clientului. De asemenea, și folosirea telefoanelor sau a altor dispozitive mobile este interzisă, iar în timpul programului, șoferii vor adapta fundalul sonor în funcție de preferințele clientului.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
primarul capitalei gabriela firea
taxi