Fondul Proprietatea: Legea Porturilor riscă să devină un cadou pentru oligarhii portuari, dacă va fi adoptată

Fondul Proprietatea: Legea Porturilor riscă să devină un cadou pentru oligarhii portuari, dacă va fi adoptată
scris 6 nov 2017

Fondul Proprietatea, ca acționar minoritar semnificativ, s-a arătat ”deosebit de îngrijorat” de ultima formă a proiectului de lege privind administrațiile portuare, care se află în prezent la Comisia de Transport și Infrastructură a Camerei Deputaților, comisia urmând să-și prezinte raportul cu privire la proiectul de lege marți, 7 noiembrie.

Oficialii FP spun, într-un comunicat, că această variantă conține o serie de prevederi controversate care, dacă vor fi aprobate, vor afecta grav activitatea administratorilor portuari, scrie News.ro.

”Dacă va fi aprobată, legea ar putea fi considerată drept un cadou făcut de Parlament oligarhilor portuari, care ar putea pe viitor să-și impună propria agenda în fața administrațiilor portuare fără opreliști. Din păcate, proiectul de lege actual limitează semnificativ drepturile administrațiilor portuare și ale acționarilor de a lua decizii în interesul companiei, permițând totodată o influență crescută a operatorilor privați din porturi asupra acestor decizii”, a declarat Johan Meyer, co-director general și co-manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

FOTO Țiriac își expune în premieră modelul DeLorean DMC-12 din 1981. Fondatorul companiei DeLorean Motor, fiul unui emigrant român din Alba CITEȘTE ȘI FOTO Țiriac își expune în premieră modelul DeLorean DMC-12 din 1981. Fondatorul companiei DeLorean Motor, fiul unui emigrant român din Alba

El afirmă că proiectul de lege este în directă contradicție cu Regulamentul UE nr. 352/2017 privind stabilirea unui cadru pentru furnizarea de servicii portuare și a normelor  comune privind transparența financiară a porturilor, care prevede că nu ar trebui să existe limite impuse administratorilor portuari în stabilirea tarifelor proprii și chiriilor.

În al doilea rând, proiectul de lege stabilește înființarea unui Consiliul de Supraveghere, organism extern sub autoritatea Consiliului Concurenței, care ar urma sa aibă, în opinia Fondului, competențe extinse și excesive atât privind aprobarea tarifelor portuare, cât și rezolvarea conflictelor între administrațiile portuare și operatorii portuari.

”Fiind practic "atât jucător, cat și arbitru", noul organism ar ajunge să se bucure, de fapt, de puteri discreționare, aflându-se într-o poziție din care ar putea să ocolească sistemul de justiție existent”, menționează FP în comunicat.

În plus, criteriile de numire ale membrilor Consiliului de Supraveghere sunt insuficiente pentru a garanta independența și imparțialitatea față de toți actorii implicați.

De asemenea, proiectul de lege marginalizează managementul și acționarii administrațiilor portuare în privința luării unor decizii operaționale și financiare esențiale, spun reprezentanții FP.

”În general, modificările preconizate generează riscuri care ar putea întârzia sau chiar bloca serios adoptarea deciziilor de afaceri critice”, mai menționează FP.

Fondul Proprietatea le cere membrilor Camerei Deputaților să facă modificări, astfel încât să asigure un tratament corect și echilibrat tuturor părților interesate și ”să promoveze concurența sănătoasă între operatorii portuari în beneficiul dezvoltării pe termen lung a porturilor românești”.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
legea porturilor