Guvernul francez cere Air France să devină mai competitivă, pentru a nu fi depășită de companiile concurente

Guvernul francez cere Air France să devină mai competitivă, pentru a nu fi depășită de companiile concurente
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2018

Air France trebuie să devină mai competitivă, în caz contrar există riscul să fie depășită de companiile concurente, a declarat duminică ministrul Francez de Finanțe Bruno Le Maire, amplificând presiunile asupra sindicatelor și conducerii operatorului aerian de a rezolva un blocaj legat de salarii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conflictul de la brandul francez al Air France-KLM s-a agravat vineri, când angajații au respins acordul salarial, provocând demisia directorului general și ridicând semne de întrebare legate de capacitatea companiei de a se reforma și a reduce costurile, scrie News.ro.

“Dacă Air France nu face eforturi să devină mai competitivă, permițând acestui brand să fie la același nivel cu Lufthansa și alte companii aeriene, Air France va dispărea”, a afirmat Le Maire la postul de televiziune BFM. El a adăugat că guvernul nu va veni în ajutorul operatorului aerian.

Firma turcească Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS va construi lotul I al Centurii București, un contract de peste 830 de milioane de lei, fără TVA CITEȘTE ȘI Firma turcească Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS va construi lotul I al Centurii București, un contract de peste 830 de milioane de lei, fără TVA

Conflictul de muncă de la Air France a coincis cu o altă acțiune grevistă, a angajaților feroviari, care vor oprirea activității pentru a protesta față de o reformă planificată de președintele Emmanuel Macron pentru operatorul feroviar de stat SNCF.

Transporturile din Franța au fost perturbate de la începutul lunii aprilie, iar Le Maire a spus că impactul grevelor asupra creșterii economice este de circa 0,1puncte procentuale, fiind afectate turismul și transporturile de materii prime.

Consiliul de administrație al Air France-KLM urmează să decidă pe 15 mai numirea unui nou director general al operatorului aerian. Până atunci, directorii Air France nu au mandat să continue negocierile cu sindicatele, ceea ce înseamnă că disputa va continua.

Grevele au costat deja operatorul aerian 300 de milioane de euro, iar acțiunile de protest ale piloților, angajaților de la sol și altor muncitori vor fi reluate pe 7 și 8 mai. Aproape 85% din zboruri vor avea loc luni, potrivit companiei.

Directorul general al Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, care va mai rămâne în funcție până pe 15 mai, a încercat să reducă cheltuielile la compania franceză pentru a face față concurenței venite din partea operatorilor din Golful Persic și a operatorilor cu discount.

Sindicatele au cerut majorarea salariilor cu 5% în 2018, iar angajații au refuzat propunerea conducerii, care prevedea o creștere de 7% a salariilor, pe parcursul a patru ani.

Le Maire a spus că solicitarea sindicatului este nejustificată și a cerut ambelor părți să reia discuțiile. El a adăugat că statul francez, care deține o participație de 14% la Air France-KLM, nu va salva operatorul francez.

Reprezentanții sindicatelor Air France se vor reuni luni. Totodată, premierul francez Edouard Philippe urmează să se întâlnească cu reprezentanții sindicatelor feroviare, pentru a discuta despre blocajul de la compania SNCF.

viewscnt
Afla mai multe despre
air france