Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 64 milioane lei în dezvoltarea Portului Tulcea

Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 64 milioane lei în dezvoltarea Portului Tulcea
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2019

Ministerul Transporturilor vrea să investească 64,24 milioane lei, inclusiv TVA, bani europeni, în dezvoltarea Portului Tulcea, potrivit unui proiect de Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai investiției publicat pe site-ul ministerului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Prin realizarea lucrărilor se vor crea premisele pentru atragerea de investiții private în Portul Tulcea și creșterea traficului de mărfuri derulat prin port. Operarea navelor se va face în condiții de siguranță și eficiență”, arată nota de fundamentare, consultată de News.ro.

Prin aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul de investiții ”Dezvoltarea Portului Tulcea – Etapa I” se vor putea accesa fonduri europene nerambursabile, disponibile prin POIM 2014 – 2020, spun autorii proiectului.

Pentru modernizarea portului, Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime” Galați (APDM) a realizat un studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții “Dezvoltarea Portului Tulcea – Etapa I”.

CITEȘTE ȘI Executivul va putea emite ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare. Mai multe domenii vizate

”Din studiul de fezabilitate au rezultat următoarele lucrări principale necesare a se realiza în Portul Tulcea: Portul Industrial: reabilitarea danei maritime existente; prelungirea danei maritime spre aval cu 100 m, în dreptul danei fluviale existente; realizarea unui teritoriu portuar nou de circa 4.000 mp (100 m x 40 m) în spatele prelungirii danei maritime; realizarea infrastructurii căii de rulare cu ecartament de 10,875 m pentru macaralele portic de 16tx32m sau alte echipamente de cheu; relocarea și reabilitarea rețelei de alimentare cu energie electrică; realizarea lucrărilor (tablouri electrice și hidranți de cheu) pentru deservirea navelor acostate; realizarea unei rețele de colectare a apelor menajere cu stație de epurare; rețea de canalizare pluvială; montare hidranți pentru alimentarea cu apă a navelor; realizarea dragajelor în zonele colmatate”, se menționează în documentul citat.

Pentru portul comercial, au rezultat ca lucrări necesare: realizarea de cheuri verticale; realizarea unei file de rulare macarale portuare; reabilitarea și reconfigurarea rețelei de alimentare cu energie electrică și prevederea de tablouri electrice pentru alimentare nave; montarea la dane a unor hidranți pentru alimentarea cu apă a navelor; realizarea canalizării pluviale magistrale; reabilitarea drumului de acces auto în port; realizarea dragajelor în fața cheului.

Obiectivul de investiții “Dezvoltarea Portului Tulcea – Etapa I” este inclus în Master Planul General de Transport al României și este prevăzut la finanțare în perioada 2014 – 2020.

Portul Tulcea este unul dintre principalele porturi de pe sectorul maritim al Dunării și este inclus în rețeaua de transport de interes european (TEN-T). Portul Tulcea dispune de patru amplasamente aflate în administrarea APDM: portul industrial, portul comercial, dana AMIC balastieră și portul Marina.

viewscnt
Afla mai multe despre
portul tulcea
ministerul transporturilo
investitie
fonduri ue