Muncitorii de la uzina Renault-Nissan India intră în grevă deoarece normele privind distanța socială sunt ignorate

Muncitorii de la uzina Renault-Nissan India intră în grevă deoarece normele privind distanța socială sunt ignorate
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2021

Angajații fabricii Renault-Nissan din Tamil Nadu, sudul Indiei, nu se vor prezenta la muncă începând de miercuri, deoarece solicitările lor privind măsurile de siguranță în contextul pandemiei de coronavirus nu au fost îndeplinite, a anunțat sindicatul care-i reprezintă pe muncitori, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna trecută, oficialii Renault-Nissan au susținut într-un tribunal din India că trebuie să continue producția la Tamil Nadu pentru a putea răspunde comenzilor primite, respingând îngrijorările exprimate de sindicat, conform căruia protocoalele pentru lucrul în siguranță în pandemia de COVID-19 sunt ignorate la această uzină, scrie Agerpres.

Primele taxiuri zburătoare în Europa ar putea apărea în 2024 sau în 2025 CITEȘTE ȘI Primele taxiuri zburătoare în Europa ar putea apărea în 2024 sau în 2025

Reprezentanții Nissan, companie care deține o participație majoritară în fabrică, nu au dorit să comenteze, apreciind că problema este de competența justiției.

Muncitorii au cerut unui tribunal să oprească funcționarea uzinei din cauză că normele privind distanța socială sunt ignorate iar asigurările de sănătate oferite de companie sunt depășite de riscurile la adresa vieților lor.

În replică, potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, Renault-Nissan a susținut în cursul audierilor că există o "necesitate stringentă" să continue activitatea de producție pentru a acoperi comenzile interne și cele la export. Producătorul auto susține că toate normele pentru lucrul în siguranță în pandemia de COVID-19 sunt respectate.

Această dispută juridică scoate la lumină provocările cu care marile companii se confruntă în încercarea de a continua să producă în India, pe fondul îngrijorărilor crescute ale angajaților care se tem pentru viața și siguranța lor.

"Este o luptă între viață și mijloace de trai. Vrem doar ca protocoalele privind distanța socială să fie respectate iar echipa managerială să fie responsabilă pentru orice riscuri la adresa muncitorilor și membrilor familiilor lor", a declarat M Moorthy, secretarul general al sindicatului de la Renault-Nissan India, care reprezintă toți cei 3.500 de angajați permanenți ai uzinei din statul Tamil Nadu.

La această uzină, unde sunt produse automobile Nissan, Renault și Datsun, lucrează 3.000 de muncitori pe bază de contract, 2.500 de membri ai staff-ului și 700 de ucenici.

În prezent, India se confruntă cu cel de-al doilea val al infecțiilor cu coronavirus. Statul Tamil Nadu este unul din cele mai afectate de pandemie, cu peste 30.000 de cazuri de infecție înregistrate în fiecare zi. Același stat, denumit popular și "Detroit-ul" Indiei, a impus o carantină completă până la data de 31 mai dar a permis unor unități, inclusiv uzine de producție de automobile, să continue să funcționeze.

În documentele juridice consultate de Reuters, Renault-Nissan susține că are comenzi la export pentru aproximativ 35.000 de vehicule în perioada mai -octombrie, iar în cazul în care nu va putea onora aceste comenzi va trebui să plătească penalități. De asemenea, compania trebuie să livreze 45.000 de vehicule pe piața internă. Compania subliniază că a dat întotdeauna prioritate siguranței angajaților și că nu a evitat nicio măsură pentru a se asigura că infecțiile nu se răspândesc.

Tribunalul i-a cerut lui Carlos Ghosn să plătească Nissan-Mitsubishi salarii necuvenite de cinci milioane euro CITEȘTE ȘI Tribunalul i-a cerut lui Carlos Ghosn să plătească Nissan-Mitsubishi salarii necuvenite de cinci milioane euro

"Publicul călător consideră vehiculele private drept un mijloc sigur de deplasare...Există o necesitate stringentă pentru ca statul să asigure continuarea operațiunilor producătorilor de automobile", se arată în comunicatul Renault-Nissan.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianța Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
renault-nissan
india
greva