Parlamentul german a aprobat introducerea unei taxe de autostradă pentru șoferii străini

Parlamentul german a aprobat introducerea unei taxe de autostradă pentru șoferii străini
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2017

Camera superioară a Parlamentului din Germania, Bundesrat, a aprobat vineri un proiect de lege care prevede că din 2019 automobiliștii germani vor plăti o taxă pentru circulația pe toate drumurile federale și autostrăzi, în timp ce automobiliștii străini vor fi taxați pentru folosirea autostrăzilor, decizie care a determinat statele vecine să avertizeze că vor lua măsuri legale, relatează Deutsche Welle.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bundesrat-ul reunește reprezentanții guvernelor celor 16 landuri germane, iar aceștia au optat să nu ridice obiecții și să nu înființeze un comitet de mediere cu camera inferioară, Bundestag, care ar fi putut întârzia decizia până după alegerile legislative din septembrie, scrie News.ro.

Votul a pus capăt unui proces legislativ vechi de patru ani, pe parcursul căruia taxa, numită pe infrastructură, a fost blocată de către Comisia Europeană în 2015, pe motiv că i-ar dezavanta pe automobiliștii străini, contrar legislației europene.

Taxa a fost un proiect major al aripii conservatoare a coaliției de guvernământ, Uniunea Creștin Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creștin Democrate (CDU) al cancelarului Angela Merkel, și al ministrului Transporturilor Alexander Dobrindt.

Ministrul Dobrindt a avut sarcina de a negocia modificările proiectului cu Comisia Europeană, rezultând că șoferii străini vor plăti taxe diferite, pe perioade scurte de timp.

Șoferii germani cu vehicule Euro 6 vor plăti taxe de drum mai mici.

În pofida votului de vineri, taxa rămâne controversată, unele guverne regionale continuând să fie nemulțumite.

”În regiunile de graniță, clienții din țările vecine sunt esențiali”, a declarat Volker Wissing, ministrul Transporturilor al landului Renania-Palatinat, care are graniță cu Belgia, Luxemburg și Franța.

Hashtagul #REZIST devine subiect de proces: L-am desenat cu mâna mea pe o pânză, dar a fost înregistrat de altcineva la OSIM pentru a fi marcă a unui partid CITEȘTE ȘI Hashtagul #REZIST devine subiect de proces: L-am desenat cu mâna mea pe o pânză, dar a fost înregistrat de altcineva la OSIM pentru a fi marcă a unui partid

Acest land a votat în favoarea comitetului de mediere, care ar fi încercat să asigure accesul gratuit pe porțiuni ale autostrăzilor, în apropierea granițelor germane.

Proiectul este criticat de Austria, Olanda și Belgia, care au avertizat că vor lua măsuri legale.

”Consider că această taxă este discriminatorie și nu corespunde legislației europene. Știm acum că Germania a aprobat o taxă pentru străini”, a spus ministrul austriac al Transporturilor, Minister Jorg Leichtfried.

Guvernul Austriei intenționează să dea în judecată Germania la Curtea Europeană de Justiție.

Începând din 2019, automobiliștii germani vor plăti o taxă pentru toate drumurile federale și autostrăzi, în timp ce străinii vor plăti pentru utilizarea reței de autostrăzi de 13.000 de kilometri.

Prețurile, în funcție de mărime și standardele de mediu, vor varia între 67 de euro și 130 de euro pe an, proprietarii vehiculelor pe benzină urmând să plătească mai puțin decât cei ai vehiculelor diesel, ca și cei de automobile Euro 6.

Șoferii străini vor mai avea opțiunea  de a plăti taxe de drum pe perioade scurte, fie pe 10 zile fie pe două luni, care vor costa între 2,5 euro și 50 de euro. Taxele vor fi plătite electronic și verificate prin sondaj.

În schimb, automobiliștii germani vor beneficia de reduceri ale impozitelor auto, în timp ce motocicliștii, automobilele electrice și mașinile folosite de persoanele cu dizabilități și ambulanțele vor fi exceptate de la taxa de drum.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul german
taxa germania