Peste 500 de taximetriști protestează în Piața Constituției și Piața Victoriei

Peste 500 de taximetriști protestează în Piața Constituției și Piața Victoriei
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2024

Peste 500 de taximetriști protestează miercuri, în intervalul orar 9:00 - 14:00, în Piața Constituției și Piața Victoriei, solicitând o serie de modificări legislative privind transportul în regim de taxi și transportul alternativ, a declarat președintele Asociației Pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți (ADTI), Radu Viorel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit acestuia, taximetriștii vor rămâne în stradă pe termen nelimitat, dacă nu vor fi efectuate modificările legislative, scrie Agerpres.

Creșteri mari pentru Dacia, în Franța, în prima lună din an. Spring rămâne în topul vânzărilor, deși nu mai primește subvenție CITEȘTE ȘI Creșteri mari pentru Dacia, în Franța, în prima lună din an. Spring rămâne în topul vânzărilor, deși nu mai primește subvenție

"Presupunem că vor fi între 500 și 800 de taxiuri în Piața Constituției. La ora 12:30 mergem din nou la Guvern, unde vom avea o nouă rundă de discuții despre reglementarea transportului alternativ și a modificării Legii 38 privind transportul de persoane în regim de taxi și închiriere. Totodată, vom solicita creșterea vechimii autoturismelor taxi, de la 10 la 15 ani, deoarece operatorii de transport nu-și mai pot cumpăra alte mașini noi, venind după o criză economică. Dacă nu vor fi făcute modificările legislative, nu avem altă variantă decât să rămânem în stradă pe termen nelimitat. Pe lângă modificările pe care le cer transportatorii la serviciile de transport, cea mai mare problemă a taximetriștilor și a operatorilor de transport în general este cea de număr. Acolo sunt nelimitate și vreau să vă spun că sunt câtă fază și câtă iarbă. Nu există niciun control, e ceva ireal. În spatele acestor aplicații sunt niște fonduri de investiții care își permit orice. Aceste fonduri de investiții au în portofoliu miliarde. Ei își permit să facă orice, oricând, oriunde. Piața locală este sub asediu. Deci, nu mai este vorba că cineva are ceva cu multinaționala, cu corporatismul. Piața locală va cădea, dacă Guvernul și legiuitorii nu vor lua măsuri", a susținut Radu Viorel.

Potrivit acestuia, politicul nu a ținut cont că există o lege privind transportul de persoane, transportul public și a dat o lege paralelă care face același lucru, dar cu condiții, "mult mai relaxate și mult mai libere decât la taxi".

"Noi, fiind transport public local, ne aflăm sub autoritatea locală. Trebuie să ne asigure un mod de viață real, în sensul de a ne recupera investiția, de a efectua transportul de persoane în condiții legale. Ori, avem un concurent în piață care este la liber și el poate să aducă mașini din toată România. Treaba este foarte, foarte gravă. Guvernul Dăncilă a greșit când a legiferat așa ceva. Atenție, nu ne face un cadou. Noi suntem prestatori și executanți ai acestui serviciu. Suntem operatori de transport care, sub protecția unei legi, am făcut niște investiții. La volanul unui taxi stă un șofer. Șoferul are în spate o soție, copii, școală, întreținere. Adică nu este un cadou pe care-l face, este o problemă socială. Toți oamenii ăștia rămân fără servicii", a adăugat președintele ADTI.

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei, adunarea publică de miercuri, 7 februarie, este organizată de Asociația Șoferilor de Taxi București-Ilfov.

FOTO Lucrări lansate la prima parcare de lungă durată de pe centura Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Lucrări lansate la prima parcare de lungă durată de pe centura Capitalei

Reprezentanții Asociației Șoferilor de Taxi București - Ilfov solicită respectarea art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor și comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate, precum și limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calității vieții și aerului, aglomerării traficului și poluarea din marile orașe.

De asemenea, taximetriștii cer eliminarea posibilității de emitere a copiei conforme pentru auto deținute de operatori cu contract de comodat sau închiriere, ridicarea pragului de autorizare la vechimea mașinii, minim E6, interzicerea colantării sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame, pe autoturisme la platformele digitale, precum și eliminarea "tarifului dinamic", potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenței cu privire la practicile înșelătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxi
protest