Premieră istorică pentru industria auto din Europa

Premieră istorică pentru industria auto din Europa
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 27 iul 2023

Luna iunie a adus o premieră istorică pentru industria auto din Europa, odată cu depășirea cotei de 15% din totalul vânzărilor și surclasarea vânzărilor de mașini diesel. Momentul vine pe un val puternic de livrări ale mașinilor comandate anterior și ar putea să încetinească în lunile următoare, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Luna iunie a adus pentru prima dată de când se vând automobile în Europa mai multe mașini electrice decât diesel, pe piața de autoturisme noi. Luna iunie este vârful vânzărilor de electrice din acest an, pe fondul satisfacerii de către uzine a numărului mare de comenzi anterioare, unele datând și din 2022. Acest lucru a fost posibil datorită rezolvării într-un procent foarte mare a crizei de semiconductori și alte componente electronice, simultan cu reducerea cererii de automobile noi, ceea ce a redus masiv presiunea pe fabricile auto.

VIDEO Cum arată acum lucrările la primul mare tunel de pe o autostradă din România CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată acum lucrările la primul mare tunel de pe o autostradă din România

În total, în iunie au fost înmatriculate 158.252 autoturisme 100% electrice, în Uniunea Europeană, respectiv 208.882 în toate piețele din Europa (inclusiv UK și EFTA), față de 139.595 mașini diesel, în UE, și 149.261 în Europa lărgită. Cotele de piață ale celor două segmente au fost de 15,1% pentru electric, pentru prima oară peste pragul de 15 procente, și 13,4% pentru diesel. Creșterea vânzărilor de automobile electrice a fost de peste 66% comparativ cu iunie 2022, mai multe țări raportând majorări cu două cifre ale înmatriculărilor de automobile BEV.

La finalul primului semestru, volumul total al înmatriculărilor de automobile electrice a fost de 703.586 de unități în UE, respectiv, 938.912 în EU plus UK plus EFTA, creșterea pe întreg intervalul fiind de 53,8% în UE și 45% în Europa lărgită. Vânzările de diesel au fost mai mari pe cele șase luni, cu 789.465 autoturisme înmatriculate în UE, dar s-au situat sub cele electrice pe întreaga regiune, cu 842.080 unități, cu ajutorul Marii Britanii, unde electricele au fost de aproape cinci ori mai multe decât cele diesel, care înregistrează un declin semnificativ.

Stellantis și Samsung construiesc o nouă uzină de baterii CITEȘTE ȘI Stellantis și Samsung construiesc o nouă uzină de baterii

Și România a înregistrat cea mai ridicată pondere a mașinilor electrice în iunie, cu 12% din totalul pieței, dar are doar 9,5% pe primul semestru. În iunie au fost înmatriculate 1.575 de autoturisme electrice, pe piața noastră, iar în toate cele șase luni, numărul lor a fost de 6.998 unități, cu 57% mai multe decât în urmă cu un an. Ponderea motoarelor diesel este de 11,5% în acest an, cu un total de 8.456 autoturisme înmatriculate.

Reprezentanții industriei auto au avertizat că cererea de mașini noi, inclusiv cele electrice, ar putea să cunoască o frânare importantă în a doua parte a anului, din cauza inflației și a altor cauze care pun presiune pe cumpărători și ar putea determina amânarea deciziei de cumpărare a unui automobil nou.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata auto europa
inmatriculari masini electrice