Prima linie de tren de mare viteză din SUA ar putea fi deschisă în 2028

Prima linie de tren de mare viteză din SUA ar putea fi deschisă în 2028
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2023

Prima linie de tren de mare viteză din Statele Unite va fi inaugurată în 2028 între Las Vegas și Los Angeles, cu puțin timp înainte de Jocurile Olimpice, a anunțat președintele american Joe Biden, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În SUA se vorbește de multe decenii despre o linie feroviară de mare viteză, dar puțini mai cred în realizarea ei, scrie Agerpres.

Bosch urmează să desființeze 1.500 de locuri de muncă de la două fabrici din Germania, până în 2025 CITEȘTE ȘI Bosch urmează să desființeze 1.500 de locuri de muncă de la două fabrici din Germania, până în 2025

„Vom construi prima linie de tren de mare viteză din istoria țării noastre. Și totul începe aici", a declarat Joe Biden în timpul unei vizite în orașul Las Vegas din statul Nevada.

Primul „TGV" american promite să asigure legătura între Los Angeles și Las Vegas în puțin peste două ore, comparativ cu un timp dublu realizat cu automobilul, și ar trebui să transporte 11 milioane de pasageri pe an.

Denumit Brightline West, de la numele companiei private care va avea misiunea de a construi și, apoi, de a gestiona circulația trenurilor, acest proiect va primi 3 miliarde de dolari din marele plan al președintelui Biden privind investițiile în infrastructuri, adoptat în 2021.

Proiectul include și o promisiune referitoare la protecția mediului, întrucât viitoarea linie feroviară „va retrage 3 milioane de vehicule de pe autostradă", a afirmat Joe Biden.

El s-a referit totodată la locuri de muncă „sindicalizate" și „bine plătite", o promisiune făcută cu mai puțin de un an înaintea viitoarelor alegeri prezidențiale din Statele Unite.

„Vorbim despre acest proiect de decenii. Acum, îl vom realiza cu adevărat", a adăugat președintele american, care este un mare susținător al transportului feroviar.

Joe Biden povestește cu regularitate că a mers cu trenul în fiecare zi timp de 36 de ani atunci când era senator, între Washington și statul său natal, Delaware. Această situație i-a adus porecla de „Amtrak Joe", de la numele companiei feroviare publice din Statele Unite.

CONFIRMARE Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF

"Competiție economică"

Traseul pe care va circula primul „TGV" din Statele Unite nu îi va reveni în cele din urmă liniei San Francisco - Los Angeles, anunțată de mai mulți ani, dar a cărei întârziere a dus la o creștere explozivă a costurilor.

Și acel traseu va beneficia de o investiție de 3 miliarde de dolari pentru a accelera realizarea sa, Joe Biden salutând un proiect care vizează „31 de milioane de pasageri pe an și care va fi alimentat 100% cu energie regenerabilă".

Președintele american a detaliat și alte proiecte de modernizare care vor beneficia de o finanțare. Astfel, 10 proiecte vor primi în total 8,2 miliarde de dolari.

Noile investiții se adăugă altora care au fost anunțate în ultimele luni.

„Căile ferate au făcut din America o forță a comerțului și a inovației în lume, unind țara și construind cea mai puternică economie din istorie. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, am acumulat întârzieri, căci infrastructurile noastre erau cele mai bune din lume", ridică la 30 de miliarde de dolari finanțările de acum alocate, dintr-o anvelopă totală de 66 de miliarde prevăzută în planul prezidențial de investiții, a adăugat Joe Biden.

„Însă acum ne aflăm într-o competiție economică pentru secolul al XXI-lea. China dispune deja de ceva vreme de trenuri care circulă cu 350 km/h", a spus Joe Biden, referindu-se la marele concurent din Asia.

„Cum putem să fim cea mai bună economie dacă nu avem cea mai bună infrastructură din lume? Este exact ceea ce vom face", a adăugat președintele american.

viewscnt
Afla mai multe despre
tren
sua