Programele "Rabla Clasic” și "Rabla Plus”, disponibile din 18 mai. Subvenție de 45.000 de lei pentru mașinile electrice

Programele "Rabla Clasic” și "Rabla Plus”, disponibile din 18 mai. Subvenție de 45.000 de lei pentru mașinile electrice
scris 11 mai 2017

Programele "Rabla Clasic” și "Rabla Plus” vor fi disponibile din 18 mai, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, a anunțat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Cele două programe de stimulare a înnoirii parcului auto național pot fi cumulate, astfel încât o persoană poate beneficia atât de voucherul acordat pentru achiziția unui autovehicul sută la sută electric sau hibrid, cât și de prima de casare acordată prin "Rabla Clasic" dacă se casează și radiază un autoturism mai vechi de opt ani.

"Am promis la preluarea mandatului că vom scurta toate procedurile astfel încât atât programul Rabla Clasic, cel mai vechi program guvernamental, aflat la a 13-a ediție, cât și programul Rabla Plus, care reprezintă o premieră din punct de vedere al subvenției pe care Administrația Fondului de Mediu o dă pentru anul 2017, vor avea proceduri rapide. Le-am făcut, de săptămâna viitoare, românii, persoane fizice și juridice, pot accesa aceste fonduri. Dorim cu toții să trăim într-o Românie curată, un mediu curat și sănătos, nepoluant și în care emisiile de dioxid de carbon să fie zero”, a declarat ministrul Mediului, la a conferința de lansare a celor două programe, scrie News.ro.

Pentru mașinile sută la sută electrice incluse în programul "Rabla Plus”, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă celor care doresc să-și achiziționeze astfel de mașini o subvenție de 45.000 de lei.

"Noutatea este că nu trebuie să fii posesorul unei mașini care să aibă o vechime mai mare de opt ani ca să poți să o predai și să obții această subvenție, ci poți să accesezi acest program mergând direct la dealer să intri în posesia unei mașini sută la sută electrică”, a explicat Gavrilescu.

CNAIR a anunțat semnarea contractul de 24 milioane de euro pentru construcția pasajului Domnești CITEȘTE ȘI CNAIR a anunțat semnarea contractul de 24 milioane de euro pentru construcția pasajului Domnești

De asemenea, pentru autoturismele hybrid plug-in se acordă  o subvenție de 4.500 de lei. La aceste sume, atât pentru mașinile electrice, cât și pentru cele hybrid plug-in se poate adăuga și suma de 6.500 de lei, reprezentând prima de casare pentru cazul în care beneficiarul își casează mașina veche de cel puțin opt ani.

Bugetul programului "Rabla Clasic” este de 180 de milioane de lei, iar pentru "Rabla Plus" este asigurată o finanțare de 45 de milioane de lei, bugete cu aproximativ 30 la sută mai mari față de anul trecut, a spus președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică.

"Anul acesta, programul Rabla va începe mai devreme față de ceea ce a fost până acum. Va începe săptămâna viitoare, de joi. De joi, persoanele fizice pot merge la dealeri să se înscrie în vederea achiziționării unui autovehicul nou în cadrul programului. Luni și marți vom schimba programele cu dealerii, miercuri vom face centralizarea și o să publicăm pe site și de joi vor putea beneficia de această bonificație”, a declarat președintele AFM.

Prima de casare prevăzută în programul "Rabla Clasic" pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei și se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2 pe kilometru.

La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 de lei dacă autovehiculul nou este hibrid și un ecobonus de 1.000 de lei dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2 pe kilometru.

Participarea la programul "Rabla Plus" nu este condiționată de casarea și radierea unei mașini uzate. Astfel, cei care vor să-și achiziționeze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru unul electric hibrid, de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rabla clasic
rabla plus
gratiela gavrilescu.