Șeful VW Group, Matthias Muller, și fostul CEO, Martin Winterkorn, acuzați de procurorii germani pentru manipularea pieței în scandalul emisiilor

Șeful VW Group, Matthias Muller, și fostul CEO, Martin Winterkorn, acuzați de procurorii germani pentru manipularea pieței în scandalul emisiilor

Matthias Muller

scris 11 mai 2017

Actualul CEO al Volkswagen Group, Matthias Muller, și fostul șef al companiei, Martin Winterkorn, împreună cu președintele Consiliului de Supervizori, Hans Dieter Poetsch, sunt acuzați de procurorii germani de manipularea pieței de capital, în urma scandalului privind trucarea emisiilor de noxe ale motoarelor diesel.

Acuzațiile vizează transmiterea prea lentă a informațiilor referitoare la scandalul Dieselgate, către acționarii Porsche Automobile Holding SE, potrivit Automotive News. Porsche SE este compania care deține pachetul majoritar ed acțiuni ale VW Group.

Dacă Winterkorn și Poetsch au mai fost cercetați într-un alt dosar pe acest subiect, pentru Matthias Muller este prima dată când este cercetat de procurori. La data izbucnirii scandalului, el se afla în poziția de CEO al companiei Porsche Automobil Holding  SE. Ulterior, el l-a înlocuti în funcția de CEO VW pe Martin Winterkorn, demis tocmai din cauza scandalului.

Funizorul german de componente auto SHW deschide o unitate de producție în România CITEȘTE ȘI Funizorul german de componente auto SHW deschide o unitate de producție în România

Procurorii susțin că Muller a fost în posesia informațiilor referitoare la scandalul emisiilor și nu a informat acționarii decât după foarte mult timp. Dosarul a fost deschis după ce a fost făcută o plângere din partea Bafin, autoritatea financiară federală din Germania. Volkswagen a admis că a folosit dispozitive care să trișeze emisiile abia în septembrie 2015, la câteva luni după ce investigația autorităților din SUA fusese declanșată.

Avocații lui Muller, contactați de Automotive News, au declarat că nu știu nimic despre cercetările procurorilor care îl vizează pe șeful VW. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vw
scandalul emisiilor
matthias muller