Proiect de modificare a Codului rutier: USR vrea amenzi mai mici pentru bicicliști

Proiect de modificare a Codului rutier: USR vrea amenzi mai mici pentru bicicliști
scris 9 mar 2017

Mai mulți parlamentari USR au depus o propunere legislativă de modificare a Codului rutier prin care cer reducerea amenzilor pentru bicicliști de la 870 – 1.160 lei, cât sunt în prezent, la 290 – 435 lei, argumentând, pe de o parte, că din cauza sumelor prea mari, polițiștii nu îi sancționează pe bicicliștii care încalcă regulile de circulație, iar pe de altă parte nivelul mare al amenzilor îi descurajează pe mulți să utilizeze bicicleta ca mijloc de transport alternativ.

Parlamentarii USR propun practic sancționarea bicicliștilor cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni din Codul rutier, adică 2 sau 3 puncte de amendă (290 sau 435 lei), scrie News.ro.

În prezent, nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la 6 la 8 puncte de amendă (între 870 și 1/160 lei).

Mai exact, propunerea legislativă depusă de USR la Parlament prevede abrogarea punctului 8 de la alin. (1), articolul 101 din OUG 195/2002 (Codul rutier) – ”nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”. Articolul 101 al Codului rutier stabilește nivelul amenzilor din clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte de amendă).

Totodată, inițiatorii propunerii legislative cer ca ”nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor” să fie inclusă la articolul 99, alin. (1) din Codul rutier. Respectivul articol stabilește nivelul amenzilor din clasa I de sancțiuni (2 sau 3 puncte de amendă).

Parlamentarii USR își motivează inițiativa prin faptul că bicicletele ar trebui incluși în aceeași clasă de sancțiuni precum mopedele, vehiculele cu tracțiune animală sau conducătorii de coloane militare, cortegii, grupuri organizate și animale. ”Pericolul social al nerespectării prevederilor legale este rezonabil apropiat pentru toate grupele mai sus menționate. În pofida abordării unitare a acestor categorii, tratamentul lor din punct de vedere al sancțiunilor aplicate este diferențiat (…) nivelul amenzilor (pentru bicicliști – n.red.) fiind de trei ori mai mare”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Decizie obligatorie a judecătorilor din această săptămână pentru toți șoferii CITEȘTE ȘI Decizie obligatorie a judecătorilor din această săptămână pentru toți șoferii

”O asemenea reglementare face de multe ori ca încălcări ale legii de către bicicliști să nu fie sancționate, polițiștii fiind descurajați de nivelul exagerat al sancțiunilor să amendeze bicicliștii așa cum ar face, de exemplu, cu pietonii (…) Prin urmare, un nivel mai mic al amenzilor ar face ca și bicicliștii care încalcă regulile de circulație să fie sancționați, ducând astfel pe termen lung la însușirea și respectarea prevederilor din Codul rutier”, mai scriu parlamentarii USR în expunerea de motive.

Un alt argument al inițiatorilor este că ”actualul nivel al sancțiunilor mai are ca efect descurajarea utilizării bicicletei de către cei pentru care aceasta reprezintă un mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sănătății, a poluării și a traficului, pentru care bicicleta nu este o alegere, ci o necesitate”.

Propunerea legislativă este semnată de către deputații USR Sergiu Cosmin Vlad, Cosette Chichirău, Vlad Duruș și Iulian Bulai și de către colegul lor senator Adrian Wiener.

Inițiativa a fost înregistrată la Senat, care o va dezbate în calitate de primă cameră, urmând ca decizională în acest caz să fie Camera Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod rutier
biciclisti
usr