Proiect rovinietă: Din 2026, se va aplica autovehiculelor de transport persoane și marfă în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante dar și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale

Proiect rovinietă: Din 2026, se va aplica autovehiculelor de transport persoane și marfă în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante dar și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2023

Un proiect de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România a fost publicat pe portalul web al Ministerului Transporturilor, dezbaterea publică privind propunerea de act normativ fiind programată pentru marți, 23 mai. Conform proiectului, începând de la 1 ianuarie 2026, rovinieta se va aplica autovehiculelor de transport persoane și marfă, în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) dar și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform proiectului pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor, de la 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale din România, concepute și construite pentru transportul de persoane și transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, potrivit News.ro.

Proiectul prevede că rovinieta se aplică în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum și durata de staționare.

Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punctul de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfă, se mai arată în document.

„Rovinieta se aplică pe rețeaua de drumuri naționale din România cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieșire în/ din acestea. Rovinieta se achită anterior utilizării rețelei de drumuri naționale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9 % din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni. Achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia. Nivelul rovinietei se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii”; sunt prevedri incluse în proiectul de lege.

Documentul stipulează de asemenea că autovehiculele mai multor instituții precum MAI, MApN, SRI, SPP, dar și cele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, autovehiculele autorizate pentru efectuarea transportul școlar și ambulanțele detinute de autoritățile sau entitățile publice vor fi scutite de plara rovinietei. La fel și vehiculele care efectuează transporturi în cadrul unor misiuni de protecție civilă sau misiuni umanitare pe teritoriul României sau care tranzitează România în acest scop. De scutiri vor beneficia și persoanele cu handicap, precum și însoțitorii sau, după caz, asistenții personali ai acestora, deținători de autoturisme.

Documentul stabilește de asemenea că, tot din 2026, se introduce TollRO care se aplică pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone. Taxa se calculează prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă, iar sistemul de tarifare este interoperabil cu sistemele de tarifare rutieră electronică din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În  18 mai, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a lansat invitația către toți cei interesați să participe la întâlnirea de dezbatere publică privind proiectul de Lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Evenimentul va avea loc în data de 23 mai 2023, ora 10.00, la sala de conferințe, etaj parter, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Bulevardul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, București.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul transporturilor
rovinietă
proiect
autovehicule