Proiect: Subvenție de peste 7.000 euro pentru anumite familii la cumpărarea unei mașini cu 7 locuri

Proiect: Subvenție de peste 7.000 euro pentru anumite familii la cumpărarea unei mașini cu 7 locuri
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 ian 2020

Familiile care au în întreținere sau îngrijire 3 sau mai mulți copii vor primi de la stat, la achiziția unui autoturism nou, o finanțare nerambursabilă de până la 35.000 lei, adică de peste 7.000 euro, începând cu 1 iulie 2020, prevede un proiect de lege inițiat de UDMR.

Urmărește-ne și pe Google News

Autorii proiectului legislativ susțin că este nevoie de adoptarea unor măsuri urgente în vederea stimulării natalității și pentru stoparea crizei demografice din România, concomitent cu ”necesitatea stimulării achiziționării unor autovehicule noi de minim 7 locuri, mai puțin poluante”.

Astfel, proiectul de lege instituie programul denumit ”Un Autoturism pentru Fiecare Familie”, care vizează facilitarea accesului la finanțarea nerambursabilă de la stat pentru persoanele fizice care au în întreținere/îngrijire 3 sau mai mulți copii. 

Potrivit proiectului, începând cu 1 iulie 2020 persoanele fizice care au în întreținere/îngrijire 3 sau mai mulți copii vor putea accesa o sumă nerambursabilă, de maximum 35.000 lei, pentru achiziționarea de autoturisme noi cu poluare redusă Euro 5 sau Euro 6. 

ULTIMA ORĂ Orban anunță ordonanță pentru amendarea OUG 114, după ce PSD a atacat proiectul angajat în Parlament CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Orban anunță ordonanță pentru amendarea OUG 114, după ce PSD a atacat proiectul angajat în Parlament

”Aceasta sumă accesată reprezentând pe piața romanească aproximativ 25-30% din prețul de cumpărare a acestor tipuri de autovehicule, cu minim 7 locuri. Considerăm că lipsa unei oferte de finanțare adecvată familiilor numeroase, în ceea ce privește sectorul auto, afectează nivelul de trai al populației. (...) Mai mult, în cazul familiilor care au în îngrijire copil/copii cu nevoi speciale care, spre exemplu, necesită utilizarea unui scaun cu rotile sau cârje sau astfel de echipamente tehnico-medicale, este și mai indicată achiziționarea unei mașini monovolum cu un portbagaj voluminos”, arată autorii prpiectului. 

Autorii nu lămuresc însă în proiect modul în care va fi alocată finanțarea de cel mult 35.000 lei, în funcție de valoarea mașinii sau de numărul de copii în întreținere, și vorbesc doar de ”cheltuieli eligibile - în valoare maximă de 35.000 lei din cheltuielile efectuate de către beneficiar, după senmarea contractului de finanțare nerambursabilă, pentru achiziția unui autovehicul Euro 5 sau Euro 6 de minim 7 locuri, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”.

Ei precizează doar că Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, va elabora un ghid de finanțare a programului.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventie
finantare
nerambursabil
familie
3 copii
7 locuri
automobil
proiect
parlament
udmr