Punct final în odiseea ITA Airways, succesoarea simbolului falimentar Alitalia - Lufthansa cumpără 41%, cu opțiune de majorare

Punct final în odiseea ITA Airways, succesoarea simbolului falimentar Alitalia - Lufthansa cumpără 41%, cu opțiune de majorare
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 26 mai 2023

Grupul german Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, va cumpăra 41% din ITA Airways, companie aeriană italiană succesoare a fostei Alitalia,  pentru 325 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alitalia, care a fost la un moment dat un simbol al stilului italian, dar a cărei strălucire a fost distrusă de managementul defectuos, a efectuat, în octombrie 2021, ultimul său zbor, la 75 de ani de la înființare, înainte ca activitatea sa să fie preluată de succesoarea sa mai mică Italia Trasporto Aereo (ITA).

Acum, Lufthansa va achiziționa 41% din Ita Airways printr-o majorare de capital de 325 de milioane de euro, cu opțiunea de a achiziționa acțiunile rămase într-o etapă ulterioară.

După 2025, când se preconizează că compania va deveni profitabilă, este prevăzută o investiție de ordinul a 450 de milioane pentru controlul Ita de către germani, în timp ce statul italian ar putea păstra 10% sau un reprezentant în Consiliul de Administrație.

La începutul anului a fost anunțat că Lufthansa a înaintat o ofertă pentru preluarea unei participații minoritare la ITA Airways.

"Planul este să ajungem la un acord cu privire la achiziționarea inițială a unei participații minoritare precum și cu privire la opțiunile pentru preluarea restului acțiunilor la o dată ulterioară", a informat atunci Lufthansa, adăugând că speră să semneze un memorandum de înțelegere cu Ministerul italian al Economiei și să treacă în faza discuțiilor cu caracter exclusiv.

Lufthansa nu a precizat la acel moment care este participația pe care o vizează la compania publică italiană, născută în 2021 din cenușa Alitalia, și pe care Guvernul de la Roma încearcă să o vândă de un an.

GRAFIC Cumpărătorii ruși au propulsat vânzările de locuințe din Dubai la un nivel record. Refugiu sigur CITEȘTE ȘI GRAFIC Cumpărătorii ruși au propulsat vânzările de locuințe din Dubai la un nivel record. Refugiu sigur

Directorul general de la Lufthansa, Carsten Spohr, are în vedere de mult timp piața italiană, cea mai importantă piață pentru grupul Lufthansa după piețele sale interne și cea din SUA. "Importanța Italiei pentru călătoriile de afaceri și cele private rezidă în economia sa puternică orientată spre export și statutul său de una din cele mai bune locuri de vacanță din Europa", se precizează în comunicatul de presă.

Oferta celui mai mare transportator aerian european vine după două tentative ratate ale Lufthansa de a intra în capitalul Alitalia, în 2009 și 2019.

În luna februarie a anului trecut autoritățile de la Roma au dat undă verde pentru privatizarea ITA Airways, controlată în totalitate de stat, după mai mulți ani de căutări fără succes pentru a găsi un cumpărător pentru fosta Alitalia.

Grupul german, care pe lângă Lufthansa deține și companiile Austrian, Swiss, Eurowings și Brussels Airlines, profită de o relansare puternică a traficului aerian și în doilea trimestru din 2022 a realizat primul său profit trimestrial din ultimii doi ani. 

Compania aeriană italiană este controlată de stat în proporție de 100%, după mai mulți ani de tentative fără succes de găsire a unui cumpărător. Potrivit unor surse financiare, valoarea companiei ITA Airways este cuprinsă între 1,2 și 1,4 miliarde de euro.

Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă

De câțiva ani se discută preluarea principalului operator aerian italian de către Lufthansa. O astfel de tranzacție ar preveni ca o firmă rivală să-și stabilească un hub transatlantic important la Milano, ceea ce ar putea amenința zborurile pe distanțe lungi profitabile ale Lufthansa din Munchen.

viewscnt
Afla mai multe despre
lufthansa
ita airways