Schimbări majore în Programul Rabla 2022. Mașinile Euro 3 și mai vechi primesc bani în plus

Schimbări majore în Programul Rabla 2022. Mașinile Euro 3 și mai vechi primesc bani în plus
scris 13 ian 2022

Ministerul Mediului a introdus schimbări radicale în Programul Rabla din acest an, care va începe în doar două săptămâni. Printre noutățile extrem de importante se numără bonusul majorat pentru cei care casează mașini Euro 3 și mai vechi, obligația casării unei mașini pentru Rabla Plus, dar și obligația mașinilor casate de a avea minimum șase ani de la înmatriculare.

Programul Rabla, cel mai vechi și cel mai de succes din Europa program de subvenționare a achizițiilor de autoturisme noi pe baza casării unui autovehicul rulat, va începe pe 4 februarie cu noi condiții de acordare a subvenției și de cumpărare a unui automobil nou, cu un buget record, de 1,2 miliarde lei. Ministerul Mediului a decis să introducă noi condiții și măsuri care să stimuleze scoaterea din circulație a automobilelor vechi, principalul obiectiv pentru acest an. Din această perspectivă, acordarea unui bonus celor care predau o mașină cu motor Euro 3 sau mai poluant, în cuantum de 1.500 de lei, va împinge pe mulți să solicite subvenția guvernamentală.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Rămâne în vigoare condiția ca mașinile casate să aibă peste 15 ani vechime, însă este impusă regula ca acestea să fie înmatriculate de cel puțin șase ani în România. O noutate este însă și faptul că pot fi casate două mașini de către aceeași persoană, pentru a cumpăra o mașină nouă.

În același timp, la achiziția de mașini electrice cu Ecobonusul de 45.000 de lei se introduce obligația de casare a unui automobil vechi, măsura fiind și ea de natură să accelereze scoaterea din circulație a mașinilor foarte vechi. Cu bonus de vechime, prima crește la 46.500 lei, iar cu două mașini predate, suma crește la 51.000 lei.

Pe scurt: la prima de casare de 6.000 de lei, se poate primi un supliment de 1.500 de lei pentru mașinile Euro 3 sau mai vechi, iar cu două mașini predate se poate opta pentru achiziția unui singur automobil. Astfel, se pot acorda 9000 de lei, plus 1.500 pentru casarea de vehicule cu emisii Euro 3.

Dacia și Ford au reușit să salveze în ultimul ceas producția de autoturisme din România CITEȘTE ȘI Dacia și Ford au reușit să salveze în ultimul ceas producția de autoturisme din România

Pentru Rabla Plus, primele de bază rămân aceleași, 45.000 la mașină electrică, 20.000 lei la plug-in hybrid.

Ministerul Mediului a decis să modifice și pragurile de emisii (grame CO2/km) pentru încadrarea la ecobonusul acordat la Rabla Plus. Astfel, nivelurile anterioare sunt mai mici cu 5 grame în 2022.

Măsurile anunțate de Ministerul Mediului sunt valabile pentru următorii trei ani, fără să mai fie nevoie de noi acte normative care să restarteze programul în fiecare an. A fost prevăzut ca bugetul să fie majorat cu câte 10% în fiecare an.

Instituțiile publice vor beneficia și ele de sprijin pentru achiziția de vehicule nepoluante, electrice sau PHEV, urmând să fie asigurată o finanțare de până la 80% din partea Ministerului Mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
program rabla 2022
conditii rabla 2022
prima casare rabla plus