Sindicaliștii de la metrou pichetează joi sediul Guvernului, nemulțumiți de măsurile fiscal-bugetare și de Legea pensiilor

Sindicaliștii de la metrou pichetează joi sediul Guvernului, nemulțumiți de măsurile fiscal-bugetare și de Legea pensiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2023

Sindicaliștii de la metrou pichetează joi sediul Guvernului nemultumiți în principal de efectele Legii 296 privind unele măsuri fiscal-bugetare, care va impacta veniturile muncitorilor, a anunțat, în cadrul unei conferințe, Marian Artimon, președinte Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„În esență, am vrut să vă comunic de ce am făcut această conferință de presă, ceea ce vrem să transmitem și de ce mâine (joi n.r.) la ora 14:30 vom avea o nouă pichetare în fața Guvernului României și vom depune către domnul prim-ministru încă un document în care dovedim de ce trebuie să fie exceptat Metrorex-ul, mai ales că în forma memorandumului aprobat chiar dumnealor recunosc și Guvernul, și Ministerul de Finanțe că pierderile la companiile feroviare nu sunt generate de către activitatea curentă, sunt istorice, iar la Metrorex una dintre cauze este faptul că nu s-a plătit compensația față de categoriile de călători care au dreptul la reduceri, studenți, elevi, veterani de război și toate celelalte categorii. Suma a ajuns undeva la 17 milioane de lei care este echivalent, ascultați-mă, cu aproape o factură Alstom de mentenanță lunară. Revin, niciodată oamenii nu sunt vinovați pentru situația în care a ajuns Metrorex. Salariații din subterane și tot metroul își fac datoria. Deși suntem cu aproape 1.000 mai puțin noi muncim mai mult și din păcate, această Lege 296 vine să spună că trebuie să muncim mai puțin”, a spus Marian Artimon.

Dacă TAROM nu va fi exceptată de la Legea privind măsurile fiscal-bugetare, din 1 decembrie nu vom mai ridica avioanele de la sol, amenință sindicaliștii din companie CITEȘTE ȘI Dacă TAROM nu va fi exceptată de la Legea privind măsurile fiscal-bugetare, din 1 decembrie nu vom mai ridica avioanele de la sol, amenință sindicaliștii din companie

Potrivit acestuia, lipsa finanțării este principala cauză care a generat un deficit de personal la Metrorex, scrie Agerpres.

„A apărut această Lege a austerității 296, care prin capitolul III, secțiunea a 2-a, prin cinci articole, cam blochează activitatea la Metrorex. Și, colac peste pupăză, a apărut o Lege a pensiilor care pe cei din grupa de condiții speciale de muncă îi afectează foarte grav”, a declarat Marian Artimon.

El a spus că deficitul de finanțare a fost simțit în ultimii 10 ani, iar din ceea ce compania a avut nevoie, s-a dat maximum 75%.

Marian Artimon a declarat că Legea 296 încalcă prevederile din Codul Muncii referitoare la timpul de odihnă, timpul de muncă, drepturi de concedii de odihnă, drepturi de recuperare a timpului lucrat, drepturile la sporuri de condiții grele. De asemenea, Legea 296 discriminează între cei cu salarii de 8.000 de lei și mai mari, în sensul că aceștia nu mai primesc bonuri de masă de 600 lei.

Întrebat de jurnaliști despre protestul de joi, Marian Artimon a spus că bugetul companiei a fost aprobat în martie, există un contract colectiv de muncă încheiat în septembrie cu aplicare de la 1 octombrie și în acest moment nu există un conflict de muncă.

El a mai spus că organizația a primit aprobarea ca 500 de persoane să participe la acțiunea de joi.

viewscnt
Afla mai multe despre
metrou
protest