Transportul rutier de mărfuri a crescut anul trecut. Mărfurile și destinațiile predominante

Transportul rutier de mărfuri a crescut anul trecut. Mărfurile și destinațiile predominante
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2023

Transportul rutier de mărfuri a înregistrat, în primele nouă luni din 2022, o creștere cu 6,9% în ceea ce privește volumul mărfurilor transportate, comparativ cu perioada similară din 2021, în timp ce în transportul feroviar s-a consemnat o scădere de 2,9%, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În transportul rutier, din totalul de 238,448 milioane tone mărfuri transportate, 83% au fost înregistrate în transport național, care a marcat o creștere cu 8,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Parcursul mărfurilor s-a majorat cu 5%, în transport național înregistrându-se un avans de 9%.

Kraken, subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, se răspândește mai rapid decât Omicron CITEȘTE ȘI Kraken, subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, se răspândește mai rapid decât Omicron

Pe de altă parte, în transportul feroviar au fost transportate 41,797 milioane tone mărfuri, din care 77,9% în transport național. Parcursul tarifar al mărfurilor a scăzut cu 2,6% și s-a înregistrat o diminuare doar în transport național, respectiv cu 10,9%.

Potrivit datelor INS, în perioada menționată, în transportul maritim au fost înregistrate 45,443 milioane tone, din care 45,433 milioane tone în transport internațional, iar față de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2021, volumul total a marcat o creștere cu 13,9%.

Mărfurile transportate pe căi navigabile interioare au totalizat 21,446 milioane tone, din care 37,4% în transport național. Volumul mărfurilor transportate a înregistrat scădere cu 12,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce parcursul mărfurilor a scăzut cu 22,1%.

Netflix a dat undă verde celui de-al doilea sezon al serialului Wednesday, filmat în România CITEȘTE ȘI Netflix a dat undă verde celui de-al doilea sezon al serialului Wednesday, filmat în România

Transportul prin conducte petroliere magistrale a înregistrat 5,080 milioane tone mărfuri transportate, în creștere cu 3,4% comparativ cu perioada similară din 2021, în timp ce parcursul mărfurilor s-a majorat cu 7,5%, de la an la an.

În transportul aerian, volumul mărfurilor transportate a înregistrat un total de 37.000 de tone, în creștere cu 26,7% față de primele nouă luni ale anului anterior.

Totodată, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, în transportul rutier național, 63,4% din volumul mărfurilor a fost transportat pe distanțe între 1 și 49 km, 20,2% pe distanțe cuprinse între 50 și 149 km, iar 13,1% pe distanțe cuprinse între 150 și 499 km. De asemenea, în transportul național pe căi navigabile interioare, 56,2% din volumul mărfurilor a fost transportat pe distanțe cuprinse între 150 și 299 km.

VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin

În transportul rutier, diviziunile de mărfuri cu cele mai mari ponderi în totalul mărfurilor transportate au fost: minereuri metalifere și alte produse de minerit și exploatare de carieră; turbă; uraniu și thoriu (32,8%) și alte produse minerale nemetalice (19,4%). În același timp, pe transportul feroviar ponderi semnificative au fost înregistrate pentru diviziunile: cărbune și lignit; țiței și gaze naturale (21,0%) și cocs, produse rafinate din petrol (20,8%).

Ponderile cele mai mari în transportul maritim au fost consemnate la diviziunile produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit (35%) și cărbune și lignit; țiței și gaze naturale (20,1%), precum și în transportul pe căi navigabile interioare la diviziunile minereuri metalifere și alte produse de minerit și exploatare de carieră; turbă; uraniu și thoriu (36,3%) și produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit (33,8%).

Pe segmentul transportului rutier de mărfuri, mărfurile transportate în cont propriu au reprezentat 57,7% din total, iar în ceea ce privește destinația, 17% din total au fost înregistrate în transport internațional.

Acțiunile europene au închis în creștere, după datele privind inflația din zona euro și piața muncii din SUA CITEȘTE ȘI Acțiunile europene au închis în creștere, după datele privind inflația din zona euro și piața muncii din SUA

Din totalul mărfurilor în transport rutier internațional, respectiv 40,632 milioane tone, transportul între state terțe a reprezentat 46,3%, cabotajul 21,9% și mărfurile încărcate 17,7%.

Statistica INS arată că, în transportul rutier internațional de mărfuri, 93% din totalul mărfurilor descărcate au provenit din state membre ale Uniunii Europene (UE) și 94,2% din totalul mărfurilor încărcate au avut ca destinație state-membre.

Cele mai mari cantități de mărfuri descărcate au provenit din Germania (20%), Ungaria (14,7%) și Italia (13,5%), iar în ceea ce privește încărcările, 18,3% din volumul mărfurilor au avut ca destinație Germania, 17,3% Italia și 12,4% Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
transport
marfuri
rutier
feroviar
destinații