Un avion electric a făcut un zbor în Slovenia cu energie generată de hidrogen lichid

Un avion electric a făcut un zbor în Slovenia cu energie generată de hidrogen lichid
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2023

Un avion propulsat cu motor electric alimentat cu energie generată de hidrogen lichid a efectuat, în Slovenia, ceea ce se consideră a fi primul zbor al unui aparat cu astfel de caracteristici, au anunțat joi trei companii europene, care consideră această experiență crucială pentru viitorul transportului aerian fără emisii de carbon, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Companiile H2Fly (Germania), Air Liquide (Franța) și cea slovenă Pipistrel au realizat acest zbor, calificat drept "revoluționar", cu un avion cu patru locuri, propulsat de un motor electric, potrivit televiziunii regionale N1.

ULTIMA ORĂ Yazaki închide o fabrică din România, cu 400 de angajați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Yazaki închide o fabrică din România, cu 400 de angajați

"Cu un zbor experimental al avionului HY4 punem bazele pentru zboruri pe mari distanțe fără emisii", a declarat directorul H2Fly, Josef Kallo, pentru postul de televiziune.

El a adăugat că este vorba despre "un moment crucial în utilizarea hidrogenului pentru propulsarea avioanelor", scrie Agerpres.

"Am verificat dacă hidrogenul lichid este adecvat pentru zborurile fără emisii atât pe distanțe medii cât și lungi", a precizat Kallo.

Acesta a explicat că, grație hidrogenului lichid, s-a dublat distanța zborului pe care un avion îl poate face (1.500 kilometri), comparativ cu 700 atinși în 2016 cu hidrogen gazos.

Șeful companiei germane a estimat că primele zboruri ale unor avioane comerciale, cu 40 de pasageri, pot fi așteptate la finele actualului deceniu, zboruri scurte în Europa.

Proiectul aeronautic a fost sprijinit de investitori privați, Guvernul german, fonduri europene și Universitatea din Ulm (Germania).

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrogen lichid
avion