VIDEO Grindeanu: Săptămâna viitoare atingem borna de 1.000 kilometri de autostradă

VIDEO Grindeanu: Săptămâna viitoare atingem borna de 1.000 kilometri de autostradă
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2023

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, marți, în Prahova, că săptămâna viitoare va fi atinsă ținta de 1.000 km de autostradă, întrucât va fi dat în circulație lotul Nușfalău - Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvaniei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Până la finalul anului viitor, minim 250 de km de autostradă (vor fi dați în circulație - n.r.). Cred că săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km, fiindcă se dă în circulație lotul de la Nușfalău la Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei, și atingem acea bornă de 1.000 de km", a declarat Grindeanu.

BMW confirmă o investiție de 600 milioane de lire într-o uzină din Marea Britanie pentru mașini Mini electrice CITEȘTE ȘI BMW confirmă o investiție de 600 milioane de lire într-o uzină din Marea Britanie pentru mașini Mini electrice

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au efectuat o vizită de lucru pe loturile 1 și 2 din Autostrada Ploiești - Buzău, Mizil, scrie Agerpres.

În context, Grindeanu a vorbit despre stadiul lucrărilor, punctând că pe lotul Mizil - Pietroasele este o întârziere, dar se așteptată ca ritmul să fie sporit.

"Pe al doilea lot, Mizil - Pietroasele, dacă nu mă înșel, există o zonă de întârziere pe jumătatea care e în construcție cu compania din Bulgaria. Și acolo au fost blocaje de același timp, cum aminteam mai devreme, și aici le-am dat termen ca într-o lună să văd un ritm crescut, fiindcă altfel nu vreau să intrăm într-o zonă pe care nu mi-o doresc. (...) Au fost depășite toate obstacolele, ceea ce e important, și unele dintre ele să știți că nu au fost din vina companiilor care execută. Am mai spus lucrul ăsta, unele proiecte au fost făcute din birou, iar acele lucruri se văd în faza de execuție. (...) Aceleași probleme le-am avut și pe lotul celălalt, dar s-au depășit. De aceea, mă aștept ca în următoarea lună ritmul să fie unul sporit. Resurse financiare există, nu e o problemă de bani. Deci, aici mă aștept să văd un ritm crescut", a subliniat ministrul Transporturilor.

Totodată, el a spus că ținta este ca anul viitor să se circule pe autostradă de la Craiova până la Constanța.

"Ideea este ca la anul, de la Craiova, cel puțin pe această variantă sudică, de la Craiova până la Constanța să se poată circula pe autostradă. Acum venim pe zona aceasta de la Ploiești încoace, pe primul tronson de la Dumbrava la Mizil - pe mare parte din el, lucrurile stau bine. Au fost deblocate toate lucrurile, au fost probleme cu gropile de împrumut, pânza freatică foarte sus, nivelul și, de asemenea, descărcări arheologice foarte multe, neașteptat de multe. Dar aici ritmul e unul care, să spunem, e mulțumitor. Sper să recupereze și ultima parte de tronson", a adăugat ministrul.

FOTO E.ON România continuă testele cu hidrogen pe aragazele și centralele cu gaz ale populației CITEȘTE ȘI FOTO E.ON România continuă testele cu hidrogen pe aragazele și centralele cu gaz ale populației

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a explicat faptul că, prin reducerea celor 2,1 miliarde de euro din PNRR, nu s-a pierdut "nici măcar un euro" pe zona de transporturi.

"România a fost nevoită să reducă cu 2,1 miliarde din PNRR. Asta nu a decis Guvernul Ciolacu. (...) Din 2,1 miliarde nu s-a pierdut nici măcar un euro pe transporturi și nici pe celelalte componente (...). Tot ce înseamnă achiziții care erau prinse pe PNRR pe material rulant le-am mutat pe fondul de modernizare. Deci, acele lucruri vor fi făcute în continuare pe fonduri europene. Noi plătim acum factura de a scoate și a reduce cu 2,1 miliarde de euro din zona de granturi, pentru că a fost unul deștept în trecut, care e și cu gură mare acum. (...) Pe zona de transporturi, toate proiectele au în continuare acoperire financiară din fonduri europene pe alte tipuri de finanțare", a arătat ministrul.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a adăugat că toate proiectele care au fost scoase din PNRR au acoperire din alte surse europene.

"Nu a fost absolut nimic scos care să nu fie prins în alte program europene, tot de grant. PNRR are termen de implementare până în anul 2026. Nu există până acum niciun semn de la Comisie că s-ar prelungi cum sunt exercițiile financiare 2+1. (...) A fost o discuție interministerială (...) în funcție de cât de avansat era proiectul și care erau șansele cele mai scăzute ca să nu cheltuim acești bani, grant. Deci, nu împrumut, bani pe care îi pierdem, dacă nu îi cheltuim până în 2026, și atunci spitalele au fost transferate pe BEI, unde există deja un acord (...). Tot ce s-a trecut pe transporturi e pe fondul de modernizare, s-a și extins cu electrificarea de cale ferată venită din Bulgaria și încercăm să închidem coridorul sudic cu Grecia - Bulgaria - România și mai sunt unele de la Mediu, care automat și ele au fost încadrate în exercițiul financiar", a explicat Ciolacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin grindeanu
autostradă