VIDEO O rachetă realizată de o companie japoneză privată a explodat imediat după lansare

VIDEO O rachetă realizată de o companie japoneză privată a explodat imediat după lansare
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2024

O rachetă fabricată de o companie japoneză a explodat, imediat după lansare, iar postul public de televiziune NHK a prezentat imagini cu eșecul violent, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Compania Space One, cu sediul la Tokyo, își propusese să devină prima firmă privată japoneză care reușește să plaseze cu succes un satelit pe orbită, scrie News.ro.

Producătorul auto chinez BYD vrea să-și majoreze cota de piață în Europa de 4 ori într-un an, cu mașini \ CITEȘTE ȘI Producătorul auto chinez BYD vrea să-și majoreze cota de piață în Europa de 4 ori într-un an, cu mașini "premium accesibil"

Racheta sa Kairos, cu combustibil solid, înaltă de 18 metri, a decolat de pe rampa de lansare proprie a startup-ului din prefectura Wakayama, în vestul Japoniei, transportând un mic satelit guvernamental de testare.

La câteva secunde după lansare, însă, racheta a erupt într-o minge de flăcări, iar fumul negru a umplut zona rampei de lansare. Resturi în flăcări au fost văzute căzând pe pantele munților din jur, în timp ce aspersoarele au început să pulverizeze apă.

"Lansarea primei rachete Kairos a fost executată, dar am luat măsura de a anula zborul", a declarat Space One într-un comunicat, adăugând că "detaliile sunt în curs de investigare".

Eșecul marchează o lovitură pentru eforturile Japoniei de a intra pe piața potențial lucrativă a lansărilor de sateliți.

Guvernul dorește să evalueze dacă poate lansa rapid sateliți mici și temporari atunci când și dacă sateliții săi de spionaj existenți se defectează.

Se spera ca Kairos să plaseze satelitul pe orbită la aproximativ 51 de minute după lansare.

Space One a fost înființată în 2018 de către o echipă de mari întreprinderi tehnologice japoneze, printre care Canon Electronics, IHI Aerospace, firma de construcții Shimizu și Banca de Dezvoltare a Japoniei, deținută de guvern.

Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Majorare de buget cu aproape 90%, decizia finală de investiție se amână cu peste 1 an CITEȘTE ȘI Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Majorare de buget cu aproape 90%, decizia finală de investiție se amână cu peste 1 an

În iulie anul trecut, un alt motor de rachetă japonez a explodat în timpul unui test la aproximativ 50 de secunde după aprindere.

Epsilon S, cu combustibil solid, era o versiune îmbunătățită a rachetei Epsilon, a cărei lansare eșuase în luna octombrie a anului trecut.

Locul de testare din prefectura nordică Akita a fost cuprins de flăcări, iar o coloană uriașă de fum gri s-a ridicat pe cer.

Defecțiunea a survenit după ce, în martie 2023, Tokyo a asistat la a doua încercare de lansare a rachetei sale de ultimă generație H3, care a eșuat după decolare.

Luna trecută, însă, agenția spațială japoneză a închinat cu succes lansarea noii sale rachete emblematice, H3, după ani de întârzieri și două încercări anterioare eșuate.

H3 a fost lansată de la Centrul Spațial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, stârnind aplauze și urale la centrul de control al JAXA.

Aceasta a fost prezentată ca fiind un rival pentru Falcon 9 de la SpaceX și ar putea într-o zi să livreze încărcături către baze de pe Lună. În ianuarie, Japonia a reușit să aterizeze cu succes o sondă fără pilot pe Lună - deși într-un unghi ciudat - devenind astfel a cincea țară care reușește o "aterizare ușoară" pe suprafața lunară.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachetă
space one